Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Rörligare LT med årets julklapp

Med årets julklapp surfplattan blir Länstidningen rörligare.

– Vi var en av de första tidningarna i landet med en e-tidning, säger Lennart Mattsson, chefredaktör på Länstidningen.

Surfplattan har utsetts till årets julklapp av HUI, Handelns utredningsinstitut. Lite förenklat är den ett mellanting mellan en avancerad mobiltelefon och en bärbar dator.

Mest känd är Apples Ipad – trots att den inte ens börjat säljas officiellt i Sverige.

Dessutom finns flera andra märken. Några av dem har utrustats med operativsystemet Android.

Surfplattorna går att använda till mycket mer än att bara surfa på internet. Med både Ipad och Android-surfplattor så går det att ladda ner Länstidningens papperstidning i e-format.

Men det här är egentligen en produkt för nedladdning som Länstidningen hade färdig långt innan surfplattorna kom.

– E-tidningen har funnits i fyra år. Den ska inte blandas ihop med vår hemsida www.ltz.se. Utan det här är papperstidningen på platta, säger Länstidningens chefredaktör Lennart Mattsson.

Lennart Mattsson ser en trend i att Länstidningens läsare blir allt rörligare och ställer högre krav på att ha snabb och enkel tillgång till sin tidning när de är på språng.

– Jag har träffat folk som suttit på Mittnabotåget och inte har kunnat läsa Länstidningen på sina läsplattor (föregångaren till surfplattan, reds anm). Men med surfplattor kommer de att kunna göra det, säger Lennart Mattsson.

• Telia Sonera presenterade under torsdagen en prognos om att de tror att 900 000 svenskar kommer att köpa en surfplatta under nästa år. Vad innebär det här för Länstidningen?

– Att vi har varit rätt ute. Vi är en av de första landsortstidningarna med en e-tidning. Vi har haft den i många år. Tidigare har man fått läsa e-tidningen på datorn. Men nu kommer vi att kunna erbjuda en produkt som vi vet fungerar på surfplattor, säger Lennart Mattsson.

• Är det här början till slutet för papperstidningen?

– Absolut inte. Tvärtom så visar väl det här att vi som jobbar med tidning tänker ett steg längre och hela tiden försöker utveckla vår produkt.

• Vad är nästa steg för att fortsätta utveckla Länstidningen?

– Det är att vi släpper en egen app till iPhone. Hur långt borta det är det vet jag inte exakt. Men det handlar om veckor, säger Lennart Mattsson.