Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Rör inte bygdemedlen

Den statliga utredningen om vattenverksamheter har lagt sitt slutbetänkande rubricerat "I VÅTT OCH TORRT". 

Utredningen föreslår utom mycket annat ett successivt borttagande av de bygdemedel som i dag går ut som kompensation till de bygder som lidit skador av vattenkraftens utbyggnad.

Landskapet förändras och omdanas än i dag av vattenregleringen. Stora sjöar förvandlas årstidsbundet till stenöknar och stränderna förändras radikalt. Det är inte bara fråga om risker för miljöpåverkan utan vattenverksamhet är ju per definition en manipulation av den fysiska miljön.

Bygdemedlen har stor betydelse för de bygder där vattenkraften utvinns och är ett stöd för viktiga servicefunktioner. Utredaren verkar inte ta någon som helst hänsyn till detta faktum och det faktum att vattenkraftens utbyggnad medfört ett mycket stort intrång i dessa bygder. Intrång som idag medför att bygder skulle kunnat ha en utkomst av en attraktiv natur och miljö om den inte spolierats av dämningar och vattenkraftsanläggningar.

Vi anser att ett statligt ställningstagande att tillföra kommunerna och regionerna i vattenkraftsbygderna fastighetsskatten från kraftanläggningarna är vad som behövs och inte ett naggande på de idag små medel som tillförs dessa bygder i form av bygdemedel!

Socialdemokraterna i Krokoms kommun

Mi Bringsaas

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel