Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Ropen skalla - Nattis åt alla!

Den lagstadgade skyldigheten att erbjuda alla barn plats i förskola har kommit till som en del i kampen för jämställdhet.

Till skillnad från de flesta andra länder har den svenska förskolan faktiskt ett tvådelat uppdrag; dels är förskolan en grundförutsättning för att män och kvinnor ska kunna arbeta och dels ska den erbjuda barnen en omvårdnad, trygghet och pedagogik som ger dem goda förutsättningar att gå vidare till den riktiga skolan.

Det är svårt att förstå varför detta uppdrag bara gäller på kontorsarbetstid. En trygg och säker omvårdnad när föräldrarna arbetar är väl minst lika viktig på kvällar, nätter och helger?

I dagens samhälle förväntar vi oss att butikerna är öppna långt in på kvällarna. Vi vill kunna slinka in på en pub eller äta på en restaurang nästan hela dygnet. Vi skulle bli mycket upprörda om sjukvården stängde på natten eller om det inte gick att ringa brandkåren på lördagar. Vi tycker att det är självklart att våra gamla föräldrar får omvårdnad av hemtjänsten även på söndagarna.

Samtidigt fortsätter man att anordna barnomsorgen efter ett samhälle där alla har 9 till 5-jobb, trots att så många som 810 000 - över 20 procent - regelbundet arbetar utanför kontorstid.

De flesta som arbetar på kvällar, nätter och helger har arbetaryrken med tuffa arbetsvillkor och låg lön. Dessutom ska de fixa sin barnomsorg själva, nyttja släkt och vänner, köpa en barnflicka eller gå omlott med sin partner.

Det borde vara varje svensk kommuns skyldighet att erbjuda barnomsorg på obekväma arbetstider. Omsorg med hög kvalitet och till ett rimligt pris. Socialdemokraterna vill om de vinner valet göra alla Kommuner skyldiga att erbjuda nattis. Det är ett steg i rätt riktning. Idag saknar nämligen 60 procent av landets kommuner detta. I hela Jämtlands län fanns det förra året sammanlagt tolv platser – en siffra som är alldeles för låg. Och platser saknades helt i de borgerligt styrda kommunerna.

Det är dags att höja våra röster - Ropen skalla - Nattis åt alla!

Annelie Nordström, förbundsordförande Kommunal

Siw Karlsson, avdelningsordförande Kommunal Z-Jämtland

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel