Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Rop på hjälp från förskolepersonal

Personal inom förskolan i Ragunda kommun har begärt hjälp från företagshälsovården för omfattande problem med arbetsmiljön.

Annons

"Vi behöver hjälp och verktyg för att kunna hantera aggressivt beteende och kränkningar från förskolechefen", enligt en skrivelse till personalchefen i Ragunda kommun.

På grund av den psykosociala miljö som råder inom avdelningar på förskolan har stressrelaterade symptom uppkommit. Det har i sin tur lett till sjukfrånvaro. Problemen kopplas till förskolechefen, framgår det av skrivelsen:

"Vi behöver även hjälp med att från grunden bygga upp våra raserade självkänslor, och tillit till våra egna förmågor, på grund av systematiskt nedtryckning från skolledning".

Kommunen har tagit fram en handlingsplan. Före årsskiftet påbörjades en process för att komma framåt.

– Vi har sagt att vi ska hjälpa personalen om de behöver verktyg för att hantera det här och där ingår företagshälsovården, säger personalchef Ann-Marie Åsander.

– Det kan bli frågan om att göra en gruppinsats för hela arbetslag eller så kan det behövas individuellt stöd med enskilda samtal utifrån hur man mår som person.

Ser du någon öppning för att koppla in företagsvården och komma vidare den vägen?

– Vi har pratat med företagshälsovården och beskrivit problemet, men ännu har vi inget program därifrån. Det ska ske i dialog med skyddsombud och medarbetare på plats i så fall och det har vi inte haft någon träff om ännu.

– Men den som behöver enskilt stöd ska höra av sig omgående. En del har gjort det och går i samtalsstöd redan nu. Ingen ska behöva gå omkring och må dåligt på jobbet, konstaterar Ann-Marie Åsander.

Personalen skriver att de varit hemma i omgångar därför att de mår dåligt på jobbet. Får det konsekvenser för kvalitén på barnomsorgen?

– Det kan jag inte uttala mig om, jag är inte inne i verksamheten och ser hur det påverkar barngrupper och hur många barn som är med där, säger Ann-Marie Åsander.

Det har förekommit gnissel mellan personal och förskolechefen sedan 2009, enligt uppgifter till LT. Ser du någon lösning i horisonten?

– Det är svårt att sia om. Nu måste vi följa den väg som finns i handlingsplanen och det gäller från båda håll. Chefen måste tänka till och medarbetare måste titta närmare på sitt ansvar. Vi har vårterminen på oss till att börja med, säger Ann-Marie Åsander.

– Regelbundna möten och uppföljningar är planerade hela våren så förutsättningarna finns från arbetsgivarens sida. Vi är på tå för att försöka lösa det här.

Att flytta på folk är enligt Ann-Marie Åsander inget realistiskt alternativ i dagsläget, eftersom kommunen måste vidta åtgärder i den ordning arbetsmiljölagen och anställningslagar säger när motsättningar uppstår på en arbetsplats.

Förskolechefen Ann-Christine Pettersson avböjer att kommentera det som framförs i skrivelsen från personalen.
– Handlingsplanen är accepterad av både Kommunal och lärarfacket. Den har vi börjat jobba efter och några ytterligare kommentarer har jag inte, säger Ann-Christine Pettersson.
– Vi har en pågående process som vi är överens om fackligt.
Det är den kommentar du vill ge för närvarande?
– Ja, säger Ann-Christine Pettersson.