Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Rop på hjälp avfärdas som lögn

Personal på äldreboendet Ängegården i Brunflo slår larm och berättar i ett brev att det inte längre går att garantera de boendes säkerhet. Men högste chefen säger att det som står i brevet inte är sant.

I ett närmast desperat brev till kommunens medicinskt ansvariga sjuksköterska berättar anställda vid Ängegården om situationen på boendet. De tar upp flera allvarliga problem som har uppstått efter den senaste omorganisationen. Den svaga bemanningen gör att de äldres säkerhet inte längre kan garanteras.

Exempel på de problem som nämns i brevet är att fel mediciner har delats ut, att duschning inte hinns med och att de boende ligger vakna i timmar innan de får hjälp upp ur sängarna.

– Socialstyrelsen rekommenderar att nattfastan inte ska vara längre än elva timmar men det händer ofta att den är längre än så hos oss, säger en anställd som vill vara anonym.

Den anställda berättar att cheferna inte tar in vikarier när någon ur den ordinarie personalstyrkan är ledig eller sjuk.

– Det leder till förseningar och att vi inte kan göra arbetsuppgifter där vi måste vara två.

Att jobba ensam på arbetspass där det ska vara två personer leder bland annat till att boende som har rätt att duscha en gång i veckan ibland får vänta ytterligare en vecka. Situationen har lett till att anställda mår dåligt. Oro, huvudvärk och sjukskrivning är inte ovanligt.

I brevet står att personal har tagit upp problematiken med sina chefer men att de inte har lyssnat. Att de nu vänt sig till den medicinskt ansvariga sjuksköterskan är ett sista halmstrå. I brevet står "... vi vänder oss till dig för att vi inte vet vad vi ska göra. Det måste ske någon förändring innan det händer något allvarligt."

Tomas Paulsson är sektorchef med ansvar för alla särskilda boenden som drivs av Östersunds kommun. Han säger att den bild som målas upp i brevet inte stämmer.

– Jag vet att det inte stämmer. Inte att brukare får ligga och vänta i två timmar. Jag har sexton hus som jag ansvarar för och vi vet vilken personaltäthet vi måste ha för att klara kvalitetskraven. Jag skulle ju aldrig acceptera att någon brukare for så illa som det står i mejlet.

Sektorchefen tror i stället att brevet grundar sig i en oro från personalens sida eftersom bemanningen har anpassats när boendet fått färre hyresgäster. Han säger också att Ängegården tidigare har tagit in alldeles för mycket extrapersonal och att bemanningen därför har minskats till en nivå som motsvarar vårdbehovet.

Tomas Paulsson misstänker att den frustrationen som uttrycks i brevet snarare handlar om bristande information till personalen.

– Det där är ett extremt mejl. Som enhetschef skulle man aldrig låta det gå så långt. Det finns inte på världskartan. Men samtidigt tar jag det på fullaste allvar och jag kommer att gå till botten med det här.