Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Röntgenchefen slutar – har för stor arbetsbörda

Personalen på röntgen- och mammografiavdelningen på Östersunds sjukhus protesterar mot att deras chef, Lars Westergren, sagt upp sig på grund av för stor arbetsbörda.

Han är en väldigt populär och omtyckt chef. Men hans krav på nödvändiga förändringar i organisationsstruktur har inte ledningen brytt sig om. Därför väljer han att inte fortsätta som chef när förordnandet går ut nästa år.

Lars Westergren låter närmast lättad. Han tänker återgå till sina gamla arbetsuppgifter på röntgen och säger att han kommer att trivas bra med det.

– Jag har gjort ett aktivt val, säger han. Jag känner att uppdragets storlek i förhållande till den resurs som jag kan bidra till, med min heltid, inte överensstämmer så bra.

Du har heller inte fått någon respons när du framfört önskemål om att bli avlastad, har jag förstått?

– Det känns mer som interna saker mellan mig och min chef. Jag har haft en dialog och finner att vi inte riktigt förstår varandra och då har man ett eget aktivt ansvar att själv välja.

Vad ska du göra nu då?

– Jag blir kvar på röntgen som vanligt, men jag blir inte längre chef. Det var inte så svårt val. Jag är bortskämd då jag har ett enormt stöd i verksamheten som person och har en enorm respekt hos medarbetarna.

Det är alltså chefskapet han har valt att avsluta, ett uppdrag som han haft i 6,5 år. Förordnandet går ut den 28 februari.

Han berättar att det tidigare förordnandet gick ut i slutet av augusti. Då fördes en dialog om en förlängning och han accepterade sex månader. Detta efter att han gett sin syn på hur han upplevde att det var att arbeta som chef med de förutsättningar som gavs.

Det var mycket som skulle hända på inom verksamheten under hösten därför blev det sex månader till.

Då handlade det om digitaliseringen av mammografin, ny magnetkamera och sedan byttes skiktröntgenapparat. Egentligen positiva saker men Lars Westergren säger att han hela tiden ”har fått töja på sig själv”.

Allt har skett samtidigt med personalansvar med utvecklingssamtal, lönesamtal och att strukturera för att få en effektiv verksamhet.

Kan någonting få dig att ändra dig?

– Som uppdraget är utformat i dag i storlek känner jag att det blir mig övermäktigt. Skulle uppdraget förändras får jag ta mig en ny tankeställare. Men jag utgår från det jag vet i dag.

Han säger att han trivs oerhört bra på röntgen och känner sig oerhört tillfreds.

– Jag har en riktigt råegoistisk känsla, att jag har tagit mig i nackskinnet och skakat om lite.

– Det har varit ett stort uppdrag och jag har sett tendenser på att det inte varit någon bra balans mellan arbete och familjeliv. Det känns skönt nu när beslutet är fattat, och jag känner mig oerhört tillfreds med att det blir en förändring.