Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ronny bjöd på rasande bra show

/

Att Ronny Eriksson inte är så förtjust i Maud Olofsson framkom tydligt i hans show ”Rum för rasande” på Storsjöteatern i lördags. Det är mycket han inte gillar, men ett är då säkert – publiken gillar honom!

Annons

Med en uppmaning att inte klappa (fjäsk) eller skratta för mycket (ett gott skratt förlänger livet – har vi råd med det?) genomförde Ronny Eriksson i lördags ett utbrott i två akter som applåderades kraftigt och skrattades hejdlöst åt.

Alla som någonsin köpt en biljett till ett uppträdande med Piteåsonen Eriksson vet redan från början vad det kommer att handla om: det är ett gisslande av politiker, skarp samhällskritik, en spark åt överheten och ett ömsint allvar i texterna om de svaga och utsatta.

Och allt fanns med även denna gång, om än i ny tappning. Han inledde med att fråga om östersundarna äter kräftor. Själv har han aldrig gjort det.

– Mycket förpackning och lite innehåll. Ungefär som schlagerfestivalen.

Där kan vi vända på steken och säga att Ronny Erikssons show är lite förpackning och mycket innehåll.

I närmare två timmar radas de vassa skämten upp och naturligtvis får den sittande regeringen verbalt stryk, inte minst Maud Olofsson. Ronny har klurat ut varför hon svängde i kärnkraftsfrågan: om man bygger fler kärnkraftverk, kan man avveckla fler...

Skolminister Jan Björklund får sig en omgång (nu ska man förbjuda dyslexi i skolan), Wanja Lundby-Wedin får på tafsen om bonusar ( i Norrbotten handlar det inte om bonus utan det kan bli Fonus) och Fredrik Reinfeldt ser ut som Alfons Åberg – för att nu bara nämna en liten del ur den rasande showen.

Inte heller journalister finner nåd inför Ronny Eriksson som tycker att ekonomijournalister är ett dråpligt släkte. De lika gärna skriva horoskop.

Politikerna i Bergs kommun fick också en saftig släng av sleven när det gäller att man i syslöjden inte längre har råd med tyger och tråd eller att man inom hemkunskapen ska laga mat teoretiskt och inte praktiskt.

Allvaret smyger sig in emellanåt och då handlar det mycket om hur vi ser på varandra och hur vi behandlar våra flyktingar.

– Det hemska är nog inte om Sverigedemokraterna kommer in i riksdagen utan om deras politik gör det. Och det verkar den redan ha gjort!

Där fastnar skrattet i halsen.

Ronny Eriksson är påläst och lyckas alltid sätta fingret på den ömma punkten och visar på saker ur en annan vinkel. Han säger sig vara socialdemokritisk och tycker avslutningsvis att Sverige ska ha en ny nationalsång, känd från Euskefeurat:

”Det är lika bra att sluta drömma

det går åt helvete i alla fall

för om man drömmer om Paris

hamnar man på något vis

lik förbannat i Hudiksvall”.

Mer läsning

Annons