Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Romska bilder i skymundan

I dag, den 8 april, är det romernas nationaldag. Deras historia lyser med sin frånvaro i den officiella historieskrivningen. Det vill "Romska bilder" ändra på.

Romernas historia har länge varit frånvarande i den svenska historieskrivningen och det finns få bilder av romer på svenska museer. Sofia Marcetic, uppvuxen i Östersund, är projektledare för "Romska bilder" som samlar foton ur privata album till en romsk historieskrivning. Syftet är att åtgärda frånvaron i historieskrivningen genom att bygga upp en databas med bilder av romer i Sverige från kringresandetiden, det vill säga tiden fram till 1960-talet ungefär.

Hur många bilder har ni fått in hittills?

– Det är svårt att säga ett exakt antal bilder, men några hundra är det. Men vi efterlyser fler!

Har ni fått in några bilder från Jämtland?

– Ingen person från Jämtland har ännu lämnat in några bilder. Men det kan ju finnas bilder som är tagna i Jämtland i alla fall, om någon annan har lämnat in dem. Men jag kan inte säga på rak arm att jag har sett några där det står Jämtland i någon bildtext.

Vill du uppmana människor i länet att lämna in bilder till er?

– Absolut. Ja och det är ofta så att när folk börjar prata om det här så kommer de ihåg att de sett romska boplatser på 40-och 50-talet och liknande.

Så även berättelser är intressanta?

– Berättelser är självklart intressanta, men i första hand är det bilderna vi vill samla in nu.

Hur länge pågår det här projektet?

– Projektet startade i september 2015 med stöd från bland andra Kulturrådet. Hälsinglands museum hjälper till med att bygga upp en digital bilddatabas som Romska Kulturcentret sedan kommer att äga och driva helt själva. Vissa av bilderna kommer att finnas tillgängliga via Digitalt museum.

Fotnot: Projektets hemsida är www.romskabilder.se och där finns även kontaktuppgifter.

Missa inte LT:s nya app för Iphone och Android

Läs också:

Systrarna Taikons kamp fortsätter

En osynlig historia

"Jag heter Rosa och jag är smed" – möt LT:s kulturpristagare

Glömda fotoalbum berättar om romer