Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Romanens segertåg i Östersund

Adressböcker, brevpapper och romaner med hårda omslag. Vissa saker är eviga.

– Vi har en fantastisk ökning på inbundna deckare och romaner, säger Anna-Karin Kvarnström, butikschef på Akademibokhandeln.

Akademibokhandelns satsning på e-boken blev inte den succé som de hade trott i Östersund. Till allas förvåning är det i stället den inbundna romanen och deckaren som ökar mest.

– Det är en trend för hela kedjan, men den största ökningen finns i Östersund, säger Anna-Karin Kvarnström som tycker att det är roligt att läsandet verkar ha tagit sig, trots att man har räknat ut boken flera gånger.

– Man väntar alltså inte på att en bok ska komma i pocket utan köper den när den är ny, fortsätter hon.

Även adressböcker och brevpapper har fått ett uppsving.

– Hör sakerna ihop på något sätt kan man undra? Kanske börjar många tröttna på den själlösa kommunikationen.

Precis som på många bibliotek i länet går böckerna med lokal anknytning som tåget även på Akademibokhandeln. Det visar oktobers topplista, baserad på försäljningen i Östersund. På andra plats, efter "En man som heter Ove", har "lokal bok", placerat sig. Det går inte att säga vilken titel det handlar om eftersom benämningen är ett så kallat gemensamt artikelkort för en stor del av de lokala böckerna. Lite längre ner återfinns också "Då tänker jag på Sigrid" och "Fjällgraven".

– Vi har en stor sektion Jemtlandica. Det är långt ifrån alla Akademibokhandlar som har en fast avdelning med lokala böcker, särskilt inte de i södra Sverige. Men så har vi också en stor lokal utgivning, säger Anna-Karin Kvarnström.

I övrigt då?

– Alice Munro finns med på listan med fler än en titel, vilket var väntat. Så ser det ut i alla våra butiker, säger Anna-Karin Kvarnström.

Självklart håller deckarna ställningarna också här.

– "Springfloden" är en av mina favoritdeckare just nu. Tror faktiskt att det är en bidragande orsak till att den ligger på listan. Jag tipsar jätteofta om den. Kul att det går att tjata in en bok, säger Anna-Karin Kvarnström.

Vad läser du just nu?

– "Akademimorden" av Martin Olczak. Den är lite lågmäld, men ändå spännande utan att frossa i morddetaljer. Jag hamnar väldigt ofta i deckarträsket och så blandar jag upp med någon roman eller faktabok emellanåt.

När läser du?

– Alltid, varje dag. När jag reser eller innan jag somnar. Jag har alltid en trave böcker vid sängen.