Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Roligt och intressant om Melcher Risberg

Skidlegenden Melcher Risbergs OS-utstyrsel, hans skidor och hans många priser visas nu upp på Hembygdsgården i Hammerdal. Här får man också veta många intressanta detaljer och roliga minnen.

På midsommaraftonen öppnades utställningen om den legendariske skidåkaren Melcher Risberg, vilken skulle ha fyllt åttio i år, men som avled 2001 efter ett rikt idrottsliv. Hans priser, skidor, OS-kläder och mycket mera visas, fram till den 25 juli, i Hattmakarstugan på Hembygdsgården i Hammerdal. Dottern Elisabeth Modigh har sammanställt hela materialet, vilket är omfattande:

– Ja, till och med mamma och jag häpnade när vi insåg vilken mängd priser han vunnit genom åren, säger hon. Ändå har vi inte tagit med alla bruksföremål han vann, som möbler, hushållmaskiner, musikinstrument och så vidare.

På hyllorna trängs inte mindre än sjuttioen bucklor och silverfat. Då är inte inräknat alla medaljer och plaketter, vilka finns högvis i kåsor och skålar. Första pokalen är från 1942, då Melcher var tolv år och fick Kjöstas Hederspris av Alsens IF. Den sista är från 1976 då han vann 50 km äldre oldboys i DM, men han fanns naturligtvis i skidspåren många år därefter.

År 1951 gjorde han sin debut i SM då han, för Hammerdals IF:s räkning, ställde upp i stafetten tillsammans med Herman Pettersson och Göran Thor. Laget vann guldet förstås och Dagens Nyheters utsände var mycket upprörd: "Med en debutant som 20-åringen Melcher Risberg på mellansträckan, en grabb som knappast trampat ur barnsockorna och nu gjort sitt livs första framträdande. Det var liksom att spela poker med Mora-Nisse och Vår Herre", skrev man.

Samma år deltog han i stafetten för Sverige i militära VM i Andermatt och bevisade där att han var oerhört resursstark, trots sina unga år. Staven gick nämligen av, och han fick åka nio kilometer med bruten stav. Ändå vann Sverige och Melcher placerade sig individuellt som tvåa.

Vid utställningen får man också se de skidor och kläder som Melcher använde vid OS i Innsbruck 1964 och i Grenoble 1968. Han tävlade där i femmilen och placerade sig på tionde respektive femte plats. Den senare gången hade han Föllinge IF som hemmaklubb och hjälpte också dem till en stafettseger vid SM 1967, tillsammans med Ragnar "Föllinge" Persson och Jan Halvarsson.

– Det var bara ett par år i slutet av 1960-talet som han tillhörde Föllinge IK, berättar dottern Elisabeth. Annars var han Hammerdals IF trogen hela livet.

Ja, det syns, för 1969 gör han om samma bravad, för Hammerdals IF, och även då tillsammans med Jan Halvarsson som också bytt klubb. Tredje man är Bjarne Andersson.

Här finns många roliga detaljer, som till exempel de kort som vännen och tecknaren Anders Wall alltid skickade till Melcher när han hade utmärkt sig och en gästbok där Melchers familj ber besökarna att dela med sig av eventuella minnen. Där har det redan skrivits en hel del, för många ortsbor har speciella minnen av bygdens stolthet Melcher Risberg.