Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Roligt och förtroligt med tre spännande författare

/
  • Djupt och lättsamt, allvarligt och humoristiskt. Mats Kempe, Anneli Jordahl och Stewe Claeson bjöd på en härlig författarafton på länsbiblioteket. Foto: henrik Flygare

Ständigt bryta ny mark, ständigt förändras. Mats Kempe vet hur det går till.

– Att utvecklas som författare betyder att man hela tiden gör sig till nybörjare.

Annons

Tillsammans med kollegerna Anneli Jordahl och Stewe Claeson talade Mats Kempe om författarskapet inför ett 30-tal intresserade åhörare på länsbiblioteket i torsdags kväll.

Kempe debuterade 1996 med den kritikerrosade novellsamlingen ”Jag minns aldrig mina drömmar”. Avskalat, sparsmakat, komprimerat, hans sätt att skriva blev stilbildande för många unga novellister efter honom.

Sedan dess har han publicerat ytterligare en novellsamling, en kortroman, två romaner och nu senast en volym med lättlästa noveller; ”Sakerna vi älskade” som kom 2009.

Den senaste romanen, ”Tiden angrips först, resten är oviss väntan”, är ett tätt drama där han skoningslöst blottlägger många familjers dilemma; att de som lever tätast ihop och egentligen borde känna varandra allra bäst egentligen vet mycket lite om varandra.

– Jag har själv bildat familj och det har gjort det nödvändigt för mig att närma mig familjen i mitt skrivande, säger Mats Kempe.

Han säger också att han absolut inte vill använda de egna döttrarna, i dag 3 och 6 år gamla, i sina böcker, och det är bland annat därför han låter barnen i den familj han skriver om vara två pojkar.

Att vara både småbarnspappa, bibliotekarie och författare kräver att man pusslar och tar vara på småstunderna. Det kanske inte är i det skedet av livet man skriver Romanen med stort R.

– Men det är bättre att skriva det situationen tillåter än att aldrig skriva det man drömmer om att skriva, menar Mats Kempe.

Samtidigt konstaterar han att det inte är givet att man blir en bättre författare för att man har möjlighet att isolera sig från omvärlden. Med finske poeten Pentti Saarikoskis ord: ”Texten måste bli störd för att bli bra”.

Anneli Jordahl har också bytt spår och förändrat sitt sätt att skriva. Tidigare har hon sysslat med journalistik och sakprosa och ”Jag skulle vara din hund (om jag finge vara i din närhet)”, som kom 2009, är hennes första skönlitterära roman. Dock med verklighetsbakgrund – den bygger på relationen mellan Ellen Key och hennes stora kärlek Urban von Feilitzen.

Förhållandet blev egentligen aldrig blev något mer än en brevväxling, och eftersom Ellen Key brände sina egna brev när relationen tog slut har Anneli Jordahl fått använda sin egen fantasi för att återskapa dem.

– I min roll som litteraturkritiker har jag vetat tvär-säkert vad som är en bra text och inte. Att i det läget börja skriva skönlitterärt själv kändes verkligen som ett dödshopp, säger Anneli Jordahl – som ändå landade på fötterna när hennes roman om Ellen Key fick ett övervägande bra mottagande.

Dock väckte förstås även ”Jag skulle vara din hund...”, som så många andra verklighetsbaserade romaner på sistone, diskussion om författarens frihet och om hur mycket man får fantisera och hitta på om personer som faktiskt funnits i verkligheten.

Kvällens tredje författare, Stewe Claeson, har också skrivit om verkliga personer i många av sina romaner. Tegnér och Heidenstam är två av dem, Ellen Key förekommer också i periferin.

Även Stewe Claeson har uppfunnit olika brev och dokument i sina romaner men konstaterar glatt att det inte alltid genomskådats:

– Flera forskare har frågat hur i helsike jag lyckats få tag på de där papperen – men jag har ju hittat på alltihop.

Den gemensamma nämnaren för alla Stewe Claesons böcker – med den senaste ” Ä n jublar fågel - sången” är han uppe i över dussinet – är enligt honom själv att de handlar om de avgörande ögonblicken i människors liv.

– Det där tillfällena då hela tillvaron ställer sig på tvären, det är dem jag ständigt återkommer till.

Mer läsning

Annons