Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Rolig blandning under lyckad lägervecka

Gymnastikhallen är öppen igen efter några veckors sommarstängt och Östersundsgymnasterna passar då på att rivstarta med dubbla läger.
– De vill ju träna hela tiden så de är ju supertaggade, säger Jessica Wallskog Svensk.

Det är full aktivitet i Östersund Arenas gymnastikhall denna tisdagseftermiddag. I bortre hörnet utför ett gäng volter på trampolinen. Närmast ingången lär sig parkour-gruppen att hoppa ned för höga höjder samtidigt som utövarna av artistisk gymnastik övar sig i bom, barr och fristående.

Östersundsgymnasterna kör denna vecka dubbla läger som löper samtidigt. Ett för de som tävlar i föreningens artistisk gymnastikgrupper, samt ett för parkour, dit även nybörjare är välkomna. Dessutom finns möjlighet att öva sig i trampolin.

– VI kör det tillsammans för att vi tycker att det är lite roligt att blanda helt olika sektioner, säger Jessica Wallskog Svensk, som fr.o.m. i höst är föreningens sportchef.

Trots sommarlov med många bortresta har lägret lockat ett hundratal, även om det är en bit ifrån de 600 aktiva som finns i föreningen till vardags. Men för de allra mest träningssugna av tävlingsgymnasterna i åldrarna sju till tretton år är veckan efterlängtad.

– Arenan har ju varit stängd i fyra veckor och det är ju ett avbräck för dem. De vill ju träna hela tiden så de är ju supertaggade, berättar Jessica.

Taggade tycks även de som ägnar sig åt parkour vara. Sporten som handlar om att ta sig över olika hinder - vanligtvis i stadsmiljö. Intresset för grenen är stort, inte bara för lägret men överlag.

– Jag tror att det är för att det är så inbjudande. Det handlar inte så mycket om tävling och regler, utan det handlar mycket om rörelseglädjen och att lära sig nya saker och utvecklas ganska fort, menar Jessica Wallskog Svensk.

För den parkoursugne kan den säkrare miljön i form av gymnastikhallens mjuka mattor vara en bra start.

– De lär sig lite hur de inte ska göra. Det går inte att stoppa barnen från att vara ute och hoppa. Men här lär sig i alla fall hur det kan bli säkrare, säger parkourinstruktören Charlie Morén, som delat upp veckan i fyra delar:

Första dagen: grundteknik i att hoppa över föremål.

Andra: Hoppa och landa över höjder.

Tredje: Testa olika tekniker på sneda och raka väggar.

På den sista dagen får deltagarna, som är i åldrarna nio till femton år, testa sina kunskaper i dessa moment i en hinderbana.

Deltagarantalet så här under semestertider är hanterbart, men Charlie Morén tror att intresset finns från betydligt fler att vara med.

– Om vi gör om det här när skolan börjar igen då blir det överfullt.

Fixar du det ensam?

– Inte helt ensam. Det går inte. Jag måste ha fler ledare för det i så fall, säger Charlie.

I ledarfrågan ligger utmaningen även för gymnasterna.

– Vi har ju en jättelång kö, och vi behöver båda halltider och fler tränare. Det är svårt att få folk att jobba ideellt. Vi skulle behöva många fler tränare som kunde stå här någon kväll i veckan och ta hand om barnen, säger Jessica Wallskog Svensk.

Som hjälpledare kan man gå in utan några speciella förkunskaper. Där handlar det mer om närvaron av en vuxen.

– Om man lägger en timme i veckan av sin fritid så kan man ge 15-20 barn något meningsfullt att göra. Så jag tycker det är något bra man gör med sin tid.