Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Rolf vill sprida konstgödning över Mittnorden ...

/

Förra sommaren arrangerade de "I en klang av tystnad" och fyllde 66 kyrkor i länet med kultur en julisöndag. Nu har paret Rolf Anderzon och Kajsa Willemark ett nytt projekt på gång. "Konstgödning – kulturspridning i glesbygd" har de kallat det.

Annons

Rolf Anderzon och Kajsa Willemark är kulturella mångsysslare med många järn i elden. De har sin fasta punkt i Uppsala men pendlar till Jämtland och brinner för att lyfta kulturen och göra den till en kraft att räkna med i utvecklingen av länet.

"I en klang av tystnad" sommaren 2010 blev ett lyckat projekt. Den samtidiga kulturmanifestationen i 66 av länets kyrkor har nu resulterat i en film, gjord av Märvi Junkonen och Stefan Ek. Den kommer att premiärvisas på 30:e internationella dokumentärfilmfestivalen i Uppsala i slutet av oktober. Rolf planerar även att åka runt i länet och visa filmen, åtminstone en gång per kommun och gärna hos alla de medarrangerande församlingarna.

"I en klang av tystnad" gav mersmak. Under senhösten 2012 hoppas Rolf och Kajsa kunna genomföra en sorts uppföljare, ett projekt som de kallat "Konstgödning – kulturspridning i glesbygd".

– Konstgödning är ett sådant bra ord. Det går jag igång på, säger Rolf Anderzon.

– Det ligger en sådan spänning i ordet efter den laddade debatten på 1960-talet. Och dåtidens konstgödning var ett elände, men i dag är lite konst- och kulturgödning kanske precis vad som behövs för att få glesbygden att frodas...

Tanken är att låna ett antal offentliga rum (10-100 står det i projektansökan till Länskulturen men när vi träffar Rolf preciserar han siffran till 20-25) i Jämtlands län och i våra mittnordiska grannregioner. I dessa rum – det kan vara ett torg, en nedlagd affär, en fjälltopp, bara fantasin sätter gränser – ska en professionell kulturutövare tillsammans med en grupp inbjudna människor jobba med och tolka temat energi. De inbjudna ska vara en grupp med något gemensamt, till exempel taxichaufförer, PRO-medlemmar, utlandsfödda, studenter – ja även denna lista kan göras hur lång som helst.

"Vår vision är att kunna aktivera nya grupper i en region till ett kulturellt skapande och samtidigt skapa stimulerande arbetstillfällen för kulturarbetare", skriver Rolf Anderzon och Kajsa Willemark i ansökan till Länskulturen. Och de är noga med att poängtera att resultatet av samarbetena ska hålla hög kvalitet: "Visionen är att skapa intressanta kulturföreställningar, öppna för debatt och gemenskap. Tanken bygger på ett deltagande som inte ska utmynna i en serie föreställningar av lokalrevy-karaktär."

Den ansökan som nu ligger hos Länskulturen i Östersund gäller 150 000 kronor till en förstudie. Det är många frågor som behöver prövas för att hitta den bäst genomförbara formen för projektet.

Genomförandet är tänkt att ske i samverkan med organisationer som kommunerna, landstinget, kyrkan och så vidare. Finansieringen ska lösas tillsammans med dessa organisationer samt genom bidrag från näringslivet, länsstyrelsen och olika kulturfonder.

Rolf Andersson hoppas på ett snart beslut om pengarna till förstudien:

– I så fall kan vi vara klara med en projektplan i februari och då vore det möjligt att genomföra projektet nästa höst.

Mer läsning

Annons