Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Rolf Lilja (S): – Mer pengar till skola och äldreomsorg

Äldreomsorg och skola är två prioriterade områden för socialdemokraterna i Krokoms kommun. Framför allt vill de öka personaltätheten.

– Vi vill ha fler lärare i skolan och mer personal i äldreomsorgen, säger Rolf Lilja (S), oppositionsråd.

Socialdemokraterna vill lägga 20 miljoner kronor mer i Krokoms kommunkassa de kommande tre åren jämfört med den nu styrande majoriteten. De extra pengarna fanns med i oppositionens alternativa budget i den kommunala budgetgenomgången på försommaren.

– Pengarna ska läggas på att öka kvalitén i alla verksamheter, men framför allt inom skola och äldreomsorg. Vi vill också satsa på heltidsanställningar för de som så önskar. Som det är nu finns det flera som vill jobba heltid, framför allt i vården, men man orkar inte. Men med mer personal behöver ingen springa benen av sig.

Finansieringen kommer delvis från en rödgrön budgetmotion i riksdagen som sagt att om de vinner valet ska kommunerna få 12 miljarder kronor mer.

– Det plus effekten av att fler har jobb, betalar skatt och färre är arbetslösa räknar vi med finansierar satsningarna och att det teoretiskt ger Krokoms kommun 20 miljoner mer under en treårsperiod, säger Rolf Lilja.

För att skapa fler arbetstillfällen föreslås, också det i en rödgrön motion i riksdagen, en så kallad skolrot.

– Vi har tänkt oss att jobba hårt med att renovera och underhålla våra fastigheter mycket mer, de kommunala skolorna, hyreshus och andra kommunala byggnader.

Det är en möjlighet i arbetet med minska inte minst ungdomsarbetslösheten menar Lilja. En annan faktor han lägger stor vikt vid är utbildning.

– Vi vill ha en riktig vuxenutbildning. Den skolreform som man nu håller på att sätta i sjön innebär ett tidigt val till gymnasiet och att när man samtidigt avrustar Komvux går det inte för ungdomarna att ändra sig. Det är en kommunal angelägenhet att se till att vi har en kommunal vuxenskola värd namnet.

– Kommunen har ett stort rekryteringsbehov i framtiden. Och trots att arbetslösheten är hög så är det svårt att rekrytera i vissa branscher. Utbildning och större möjligheter till praktik är viktigt.

Socialdemokraterna i Krokoms kommun vill också satsa på fritid.

– Vi vill ha en ny aktivitetshall/badhus i Änge Offerdal och vi vill också satsa stora pengar på badet i Krokom som är gammalt och nedslitet. Det är till exempel inte handikappanpassat och det drar mycket energi.

– Vi vill också satsa på förenings- och kulturlivet. Inte mist idrottsrörelsen som är en stark drivkraft för många borde vi stimulera mer och se till ta vara på den kraften. Det är inte mist en folkhälsofråga, säger Rolf Lilja.