Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Rolf Lassgård – nu som mamma

– Mycket har jag och Rolf Lassgård varit med om, men att sitta bredvid en Rolf i fetdräkt, sminkad som kvinna – det är det mest absurda man kan tänka sig.

Annons

Några dagar inför premiären av musikalen ”Hairspray” på Chinateatern i Stockholm skrattar Helena Bergström gott åt minnen av en repetitionstid inte lik någon annan.

Helena spelar den bitchiga tv-chefen Velma von Tussle och hennes vapendragare Lassgård – de har gjort fem Colin Nutley-filmer och ”Jägarna” ihop - drar på sig klänning för att spela mamman till den drömmande tonåringen Tracy.

– Vi kan sitta bredvid varandra i sminket och diskutera allvarliga, tunga saker när jag bara ser på honom och säger ”men titta hur du ser ut” (skratt).

Trots den glammiga ytan är ”Hairspray” en musikal med ett budskap. Eller snarare flera.

– Var nöjd med den du är. Huvudpersonen är en tjock liten tjej som får den snyggaste killen, säger Helena Bergström.

– Och så har vi alla tankar om hudfärg som fortfarande är högst relevanta. År 1980 var jag utbytesstudent i Mississippi. Den enda svensk som kom till en integrerad skola.

– Jag kom dit utan behå en halv sekund innan jag fattade att det var helt fel. Sedan insåg jag att svarta förväntades hålla sig på sin kant, vita på sin.

– Ku klux klan delade ut flygblad utanför skolan.

Helena beskriver sin rollfigur som ”Cruella De Vil i ’101 dalmatiner’ upphöjt till 50”.

– En vedervärdig amerikanska. Men jag har försökt få in lite av kvinna på gränsen till nervsammanbrott i en värld hon inte kan kontrollera. Hon ska inte vara bara elak.

Helena återkommer till det långa samarbetet med Rolf Lassgård och säger att de är privilegierade som får gå in i en helt ny värld, en värld av peruker och transvestitsminkning – ”Hair-spray”-världen:

– Jag är så gammal att jag behöver inte bevisa att jag är seriös hela tiden. Jag har mandat inför mig själv att göra vad jag vill.

Mer läsning

Annons