Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Rolf Lassgård i svensk ”Cracker”

/
  • Tv-aktuell.Rolf Lassgård  spelar huvudrollen  i SVT:s kommande storsatsning om  en trasig psykolog som hjälper polisen.Foto: LEIF R JANSSON / SCANPIX

Rolf Lassgård spelar huvudrollen i en ny SVT-satsning med premiär i höst.

Annons

”Den fördömde” är namnet på kriminalprojektet som börjar med två tv-filmer med långfilmslängd.

Psykologen Sebastian Bergman hjälper polisen med brottsutredningar. Men själv bär han på mörka hemligheter från sitt eget förflutna.

– Han har varit polispsykolog, men när vi träffar honom har han slutat eftersom han tröttnat på det mesta i livet, säger Rolf Lassgård som ska spela Sebastian Bergman i de två filmerna med överrubriken ”Den fördömde” som börjar spelas in under våren.

– Och han har mycket riktigt ett traumatiskt förflutet. Men det vore kanske dumt att gå in på exakt vad som har hänt honom.

Lassgård jämför sin rollfigur i ”Den fördömde” med psykologen Eddie ”Fitz” Fitzgerald, spelad av Robbie Coltrane i 90-talsserien ”Cracker”.

– Det finns likheter. De är besvärliga typer som ser saker och ting på ett annorlunda sätt.

För filmernas manus står Michael Hjorth på produktionsbolaget Tre vänner tillsammans med författaren och före detta SVT-nöjeschefen Hans Rosenfeldt. De två har skrivit Wallanderfilmen ”Pyramiden” och det var just Lassgårds arbete med Wallander och Tre vänner som initierade ”Den fördömde”.

– Vi bollade idéer under manusarbetet och det var så lustfyllt att vi ville göra något mer. Något som var samma genre men ändå inte, säger Rolf Lassgård.

”Den fördömde” ska spelas in i Stockholm med omnejd och visas, preliminärt, under senhösten i SVT. Om filmerna blir framgångsrika öppnar både Tre vänner och Lassgård för en fortsättning.

Någon regissör är ännu inte klar, men enligt vad TT Spektra erfar är Daniél Espinosa, succémannen från ”Snabba cash”, ett av de namn som varit hetast i diskussionen kring regin av ”Den fördömde”. Espinosa ska inte filma uppföljaren till ”Snabba cash” förrän 2011 och produktionsbolaget Tre vänner ligger bakom båda produktionerna.

– Det vore väl trevligt om det blev så, men som jag förstår är det inte helt klart, säger Lassgård.

Henrik Widman, filmernas producent på Tre vänner, säger att han varken vill bekräfta eller dementera Espinosas medverkan. Han vill inte heller säga vilka övriga skådespelare som är aktuella i filmerna.

Annons