Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Rolf Lassgård bjuder upp på Dramaten

Det tog två månader för Karl Oskar att nå Amerika i "Utvandrarna". Rolf Lassgårds egna resa, från Skånska Teatern till Dramaten, tog 36 år. Nu gör den populäre skådespelaren debut på Sveriges nationalscen.

Annons

Det går undan från första stund. Scenografin vibrerar när ensemblen dundrar in över scenen: Bondmororna och kraftkarlarnas kroppsarbete blir i regissören Mats Eks händer till grova, fysiska dansnummer. Händer och fötter smäller så det ekar i Dramatens trägolv.

Bland sommaråkrarna står Rolf Lassgårds Karl-Oskar och stammar fram sina känslor för Stina Ekblads Kristina från Duvemåla. De stora namnen bäddar för succé, Vilhelm Mobergs "Utvandrarna" på Dramaten sålde slut långt före premiären den 27 april.

– Det har varit en liten dröm att samarbeta med Mats Ek. Klart jag är jättenervös, kanske inte så mycket för det här med debuten på Dramaten, det är mer en nervositet över att möta publiken, säger Rolf Lassgård.

Lassgård dansar

Nervositeten är förståelig, regissören Mats Ek har gjort sig känd för sin okonventionella sätt att kombinera dans och teater, och "Utvandrarna" är inget undantag.

För många är Rolf Lassgård främst förknippad med polisrollerna: Kurt Wallander, Beckfilmernas Gunvald Larsson, "Jägarnas" Erik Bäckström. Nu dansar han över scenen med Niklas Ek slängd över axeln, för att i nästa stund svepa över Amerikakistor och höbalar, tätt omslingrad av Stina Ekblad.

– Jag har sökt mig till utmaningarna, att få vara Bambi på hal is. Jag hade tur också, det var flera polisroller, men olika karaktärer, det gjorde att jag inte bara blev förknippad med en enda roll. Hade jag bara ångat på med Wallander-filmerna hade det inte blivit bra, säger Rolf Lassgård.

Inspirationen till Karl Oskar, rebellbonden som bryter med både hem och herrar, hämtade han från bönderna i sin egen släkt.

– Jag är ju bondjävel själv, så jag tänkte på mina morfäder, och på deras otroliga respekt för överheten, som var vanlig förr. Det hade jag med mig in i rollen, säger Rolf Lassgård.

Politisk kommentar

Dramatiseringen av "Utvandrarna" är skriven av Irena Kraus, som arbetat med Mats Ek i drygt 15 år. Ett av pjäsens centrala teman är situationen för dagens flyktingar.

– "Utvandrarna" känns så fruktansvärt samtida. Samtidigt som jag skrev den andra akten, där de är ute till havs, sjönk flyktingbåten vid Lampedusa. Pjäsen slår an mot samtiden, Moberg kunde lika gärna ha skrivit boken i dag, säger Irena Kraus.

Inspirationen kommer från Kraus egna familjehistoria. Hennes far flydde undan förföljelse under andra världskriget, och just flykt är ett återkommande tema i flera av hennes pjäser. Att lämna allting, att inte ha något att komma tillbaka till, är starkt förknippat med människor långt utanför Sveriges gränser. "Utvandrarna" visar att flyktens verklighet är närmare oss än många tror, menar Kraus.

– Visst är "Utvandrarna" aktuell i dag, det är en brinnande del av vår historia. Det var inte så jävla längesen vi själva tvingades lämna vårt land på grund av fattigdom och religiös förföljelse. Det kan vara bra att påminnas om i dag, säger Rolf Lassgård.

Joachim Sundell/TT

joachim.sundell@tt.se