Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Rolf Klang

Rolf Klang – kungen av Sälen – efterlämnar döttrarna Susanne och Emma med familjer.

Budskapet om att Rolf Klang, 82 år, har avlidit har nått skidkompisarna från slutet av 1960- och 70-talen. Från en i gänget fick jag mejl: Det var lysande tider då det begav sig! Han var minst sagt färgstark.

Intresset för alpin skidåkning hade jag med mig till Stockholm från Lappland (Gällivare, Vilhelmina och Dorotea). När jag i slutet av 60-talet träffade Rolf Klang för första gången var det ett intresse vi delade. Alpin skidåkning. Det var innan Stenmark skapat det breda intresset för utförsåkning.

Rolf hade köpt fritidshus i Sälen. Tillsammans reste vi varje vinter upp till stugan från Stockholm för weekendskidåkning i Lindvallen. Här var Rolf kungen i backen. Hans fina österrikiska stil slog alla andras i Sälens lätta backar.

Tillsammans med min lillebror Thord från Vilhelmina hade vi börjat med att varje höst åka ner till glaciärerna i Alperna. Rolf hängde med till Sankt Anton och Tignes. De nya belagsskidorna hade revolutionerat skidåkningen! Thord hade börjat med import av Glungezer skidor – den österrikiska skidfabrik som först startat tillverkning av skidor med belag.

Planer på byggande av ny alpin skidanläggning i södra Lappland (Kittelfjäll, Borkan) hade väckts. I Tignes i franska alperna gjorde vi studiebesök för detta och kollade upp olika skidliftar för Borkaprojektet.  Rolf fick där idén med andelslägenheter, som han tog med sig till bland annat Sälen och Lofsdalen.

Rolf hyrde ett sjusitsigt tvåmotorigt flygplan och ett gäng skidälskare flög från Bromma till Vilhelmina. Flygplatsen i Vilhelmina var ännu inte invigd. Vi landade där, som första större flygplan, och åkte sedan upp för skidåkning i Kittelfjälls branta backar. Inte så enkelt ens för Rolf med sin smalspåriga stil.

Varje vår resa upp till Hemavan för heliskiing. När Rolf skaffat sig en egen liten helikopter skulle det bli ännu mer heliskiing. Helikoptern var inköpt för att snabbt ta sig mellan de olika byggprojekten i Sälen, Lofsdalen och Söderhamnskusten. Så mycket skidåkning blev det dock inte. Fredagskvällen var det som vanligt dans på Högfjällshotellet och lördag morgon samling vid liftstationen längst upp i slalombacken. Det skulle bli en härlig dag. När vi kom till mötesplatsen möttes vi av 15-talet tjejer. Roffe hade under danskvällen bjudit in dessa till heliskiing. Populärt! Eftersom den lilla helikoptern endast tog två åkare åt gången, fick Thord och jag vänta på toppen av Sytern ungefär två timmar före första åket. Så många fler åk blev det inte den dagen.

Dock avslutade Rolf detta med att bjuda mig och min 2-årige son Anders på topptur – vi gjorde korta landningar på alla Hemavans fjälltoppar!

Berättelserna från alla skidäventyr tillsammans med Rolf lever kvar hos oss alla skidvänner.

Berndt Lundqvist, Härnösand