Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Rolf Jonsson

Vår älskade pappa Rolf Jonsson har gått ur tiden.

Annons

Pappa föddes som nummer två av fyra syskon på gården Nordgrens i Vigge. Efter några år flyttade familjen till gården Svantes, den gård där han även avslutade sina dagar.

Efter sex år i grundskola fick han börja arbeta. En av de första vintrarna tillbringade han som timmerhuggare i Källberget där han var klart yngst I laget. Sedan följde några år med flottning, sockerbetsrensning i Skåne och varvsarbete i Göteborg. En jul när han kom hem för att besöka sina föräldrar blev han svårt sjuk i lugninflammation och fick då tillbringa lång tid på sanatoriet på Solliden. Efter sjukdomstiden ändrade pappa inriktning och utbildade sig till målare vid Verkstadsskolan i Östersund. Studierna finansierade han genom att spela, framförallt kontrabas i olika kapell, bland annat Karl-Ove Mannbergs.

Pappa har alltid varit duktig att teckna och under den här tiden utvecklade han sitt intresse och började även måla tavlor, inspirerad av sin läromästare och gode vän John Hedman.

I mitten av femtiotalet träffade han vår mamma Gun som kommit till byn som hemsyster. Tycke uppstod och under en tioårsperiod kom de fyra barnen Affe, Ingvar, Perra och Karin. 1963 köpte familjen pappas hemgård Svantes där pappa sedan kombinerade sitt arbete som målar med att, tillsammans med mamma, driva vårt lilla jordbruk. Till Svantes var alla välkomna och kaffepannan var flitigt använd.

Pappas stora intressen i livet har varit familjen, vänner, musik, jakt, fiske, folkets historia och att rita och måla. Fina och karaktäristiska minnen av vår pappa är när han tecknade, målade sina tavlor och trakterade fiolen, gitarren eller orgeln.

I fritidsstugan i Lättsjön tillbringade han gärna tid och han hade där en fristad, där han kunde samla kraft. När sedermera barnbarnen kom blev även de till mycket stor glädje för honom. Vi barn har haft förmånen att ha en pappa som var mångkunnig, omtänksam, rolig, intressant, snäll och en berättare av rang.

Många var diskussionerna hemma i köket där allting kunde ventileras och vi barn fick lära oss att diskutera och respektera varandras åsikter. Vår pappa har alltid haft tid för oss och velat lyssna på oss. Han har alltid respekterat våra åsikter. Pappa var en stor humanist som strävsamt försökt få in oss barn i böckernas, musikens och konstens värld med skiftande framgång.

De sista åren var inte representativa för pappas liv då kroppen och minnet började tryta. Pappa har alltid stöttat oss i det vi gjort och nu blev det vår tur att försöka stötta honom tillsammans med mammas kärleksfulla omvårdnad.

Pappa lämnar ett oerhört stort tomrum efter sig.

Mer läsning

Annons