Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Roland Siljeström

Det var med stor sorg vi tog emot beskedet att vår vän och spelkamrat Roland inte längre finns med oss.

Vi lärde känna Roland tidigt i våra liv bland annat i musikgruppen Singers and Strings, som Roland var en av initiativtagarna till. Vi spelade tillsammans allt från musikunderhållning till skoldanser runt om i Jämtland under slutet av 60-talet. Vi spelade på Jamtlikväll i Östersund, Qul i Backen i Hammarstrand, diskotek i Åre, skid-SM i Östersund 1969 - ja, till och med på originalupplagan av Storsjöyran på ett lastbilsflak på Stortorget. Vi hade så fantastiskt roligt tillsammans!

Roland, som var gitarrist och sångare i gruppen, hade också en egen profil genom att spela och sjunga material av olika folkmusikgrupper. Han var en underhållare med en egen personlighet som verkligen bjöd på sig själv.

Roland var även den som till stor del ansvarade för att den elektriska utrustningen i gruppen fungerade. Hans tekniska kunnande var till hjälp mer än en gång, när han med enkla medel lagade förstärkare och mikrofoner som gått sönder. Han kom dessutom med jämna mellanrum med hembyggda elektroniska tillbehör, som skulle provas. Några mer lyckade än andra.

Rolands stora kunnande och intresse för teknik, tillsammans med en ingenjörsexamen, ledde honom i början av 70-talet till en anställning hos ASEA (senare ABB) i Ludvika. Den upprätthöll Roland in i det sista med undantag av några år då han var anställd hos Hagström musik i Ludvika. Där kom hans tekniska kunnande återigen till musikalisk nytta bland annat när han lagade trasiga förstärkare för ett otal musiker på turnerande fot.

Roland anlitades också av Sveriges radio Dalarna och SVT i samband med direktsända underhållningsprogram som Vasaloppssoaré och midsommarfirande från Dalarna.

Han fortsatte att underhålla även efter flytten till Ludvika. Framförallt var detta mycket uppskattat på de mindre pubarna, som börjat växa fram i staden.

Roland var generös med sig själv, omtänksam om andra och alltid lika glad. Han verkade alltid ha ett avslappnat förhållningssätt till livet. Ett roligt minne från de tillfällen när vi under senare år träffades på somrarna, var det året när Roland köpte en tredagars biljett till Storsjöyran. Våra förfester med gemensamt spelande blev dock så trevliga att vi aldrig kom iväg på Yran - och han missade alla tre kvällarna.

Vi kommer att minnas Roland med stor värme och saknad, och vi är övertygade om att Roland nu jammar för fullt i sin himmel. Förmodligen har han dessutom ansvaret för all teknisk utrustning…

Rolf Lindahl, Lars Agerberg, Bosse Byström, Jan Sandström, Jan Saltin, Karin Molin, Eva Borgh, Britt Marie Rudolfsson Merit Vejdegren, Thomas Karlsson, Margareta Saltin, Kjell Lundberg, Bengt Jervhed, Agneta Jervhed, Elisabeth Kenzelius, Britt Marie Karonen Jervhed, Karin Sandström, Ingalill Lindström, Ruth Valfridsson, Anki Agerberg och Angelika Lindahl