Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

”Rökning tillåten endast i busskuren”

Tänk så fel det kan bli. När landstinget bestämde sig för att bli rökfritt under arbetstid då hänvisas rökarna till busskuren nära sjukhusentrén.

– Att hänvisa rökarna till en av de mest frekventerade busshållplatserna i Östersund och länet är verkligen ett lättvindigt sätt att lösa problemet. Dessutom till en hållplats där de flesta resenärerna utgörs av besökare till och från sjukhuset, med mer eller mindre allvarliga problem.

Det skriver trafikplanerare Alvar Edholm, Östersunds kommun, i ett brev till landstinget. Han arbetar med kollektivtrafikfrågor i Östersunds kommun, men i detta ärende talar han även för Stadsbussarna och Länstrafiken samt för många bussresenärer i länet.

”Det finns en stor grupp bussresenärer som över tid hör av sig till oss angående att de besväras av tobaksrökning vid busskuren på busshållplatsen utanför entrén vid Östersunds sjukhus", skriver han.

Han kunde inte riktigt förstå att det skulle vara särskilt besvärligt just vid denna hållplats, det borde rimligtvis vara tvärtom.

Men då hittade han förklaringen.

Med häpnad noterar de att det landstinget i sjukhusentrén satt upp en skylt med texten ”Rökning tillåten endast vid busskuren”.

”Vi som jobbar för att utveckla resandet i kollektivtrafiken och inte minst investerar stora pengar för att göra kollektivtrafiken tillgänglig för alla, inte minst för fysiskt funktionshindrade och personer med astma och allergier och liknande problem, undrar nu hur landstinget tänkte här?

Nu vill han att landstinget omedelbart tar ner skylten ”Rökning endast vid busskuren” och att rökare hänvisas till någon annan plats på tillräckligt avstånd från busshållplatsen.

Detta för samtliga bussresenärers skull men i synnerhet för de resenärer med astma och allergier eller som av andra skäl särskilt besväras av tobaksrökning.

Alvar Edholm avslutar sitt brev:

”Det bör ligga i landstingets grundläggande intresse att inte medvetet medverka till att försämra dessa personers hälsa”.