Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Rödgrönt landstingssamarbete kan spricka

Samarbetet mellan de rödgröna i landstinget riskerar att spricka. Får inte Miljöpartiet större inflytande kan de helt enkelt ställa sig utanför.

Just nu pågår förhandlingar mellan Vänstern, Socialdemokraterna och Miljöpartiet om hur landstinget ska styras de närmaste fyra åren.

Men det är inte helt lätt eftersom styrkeförhållandena har ändrats, S fick ytterligare två mandat medan MP gick fram och är nu nästan lika stora som V, som tappade ett mandat.

Det betyder att S har 24 mandat och MP och V har fyra mandat vardera.

Klart är att MP vill ha mer inflytande och i de pågående förhandlingarna har tydligen inte partierna samma bild av hur ett trepartisamarbete ska gå till.

– Vår partigrupp är inte nöjd, säger Anna Hildebrand (MP), men jag vill inte prata om några detaljer. Vi förhandlar fortfarande, jag hoppas att vi kommer överens.

Vad LT erfar står partierna väldigt långt från varandra i dagsläget.

Landstingets organisation är uppbyggd på att ett parti ska styra, anser somliga, och S har nu förstärkt sin position genom att ta ytterligare två mandat.

Tillsammans med V har de i dag egen majoritet i fullmäktige så egentligen behöver de inte MP för att kunna regera.

Men målsättningen verkar ändå vara att de rödgröna ska samarbeta även fortsättningsvis men det finns en risk att MP lämnar eller får lämna samarbetet.

Förhandlingarna måste vara klara i varje fall till fullmäktigesammanträdet i mitten av december.

Klart är att MP vill ha ett större inflytande i samarbete om de ska vara med överhuvudtaget.

Bengt Bergqvist sitter med i förhandlingsgruppen för (S) och han säger att de just nu förhandlar om hur samarbetet ska se ut och fördelas i framtiden.

Har Miljöpartiet ställt extra krav?

– I en förhandling så förhandlar man och sedan, när det är klart, berättar vi för dig och andra media, säger han. Jag känner mig inte ett dugg bekymrad över det framtida samarbetet.

Tror du att det kommer att se annorlunda ut?

– Nej, jag tror att vi kommer att samarbeta även nästa mandatperiod.

Kommer fördelningen att se annorlunda ut?

– Ja, det har väljarna bestämt. MP tog ett mandat, vi tog två och V förlorade ett.

Kommer det att synas i landstingsledningen?

– Det kan jag inte svara på nu, förhandlingar pågår.