Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Rödgrönt hot mot unga jobb

Vänsterpartiernas förslag om en fördubbling av arbetsgivaravgiften kommer att leda till att unga förlorar jobbet. Ungdomar kommer att ratas när företagen nu börjar nyanställa.

Fler ungdomar kommer att hamna med båda fötterna utanför arbetsmarknaden. Totalt berörs 843 120 ungdomar av höjd ungdomsskatt. Med vänsteroppositionens förslag skulle kostnaden för landets kommuner öka med 2,1 miljarder. Motsvarande kostnadsökningar för landstingen skulle bli 400 miljoner och för näringslivet svindlande 15,7 miljarder.

För branscher som anställer många unga blir den nya ungdomsskatten ett dråpslag. Detaljhandeln sysselsätter nästan 130 000 ungdomar på hel- eller deltid och hotell och restauranger över 90 000 ungdomar. Resultatet blir högre matpriser, dyrare luncher och fler arbetslösa unga.Hur kan en högre skatt på att anställa ungdomar bidra till att minska ungdomsarbetslösheten?

En vänsterseger i höstens val skulle drastiskt öka ungdomsarbetslösheten, detta i ett läge när rekordstora ungdomskullar lämnar gymnasieskolan.

Vi vet att många av dagens unga drömmer mer än något annat om ett jobb att gå till på morgnarna och om möjligheten att stå på egna ben. Vi tror att alla behövs och vill bidra – vara en del i ett sammanhang.

I dag vaknar många svenskar, inte minst unga, utan denna känsla av meningsfullhet och samhörighet. Vi vet att alla behövs och att alla vill och kan bidra efter förmåga.

Det finns en enorm potential bland dagens unga – men den svenska arbetsmarknaden är inte tillräckligt flexibel för att ta tillvara dessa resurser. Arbetslösheten är tre gånger så hög för ungdomar som för övriga befolkningen.

De främst bidragande orsakerna till svårigheter för unga att få jobb är stelhet på arbetsmarknaden, höga ingångslöner och kvalitetsproblem inom grund- och gymnasieskolan.

Centerpartiet har varit pådrivande för att göra det mer lönsamt att jobba, jobbat för att sänka trösklarna för att komma in på arbetsmarknaden.

Vi har varit pådrivande för att skapa bra förutsättningar för att starta, driva och äga företag.

Framtidens arbetsmarknad stavas fler jobb, med fler och växande företag på en flexibel och internationell arbetsmarknad.

Anna Sandström (C), Norrbotten
Emil Källström (C), Västerbotten
Johan Klinng (C), Västerbotten
Hanna Wagenius(C), Jämtland

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel