Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Rödgrönt ger fler vargar

Upplever du att rovdjurstrycket redan är tillräckligt högt? Anser du att det behövs en aktiv rovdjursförvaltning? Förstår du att de som lever med vargen och övriga rovdjur inpå knuten känner oro?

Då bör du göra allt vad du kan för att vi inte ska få en rödgrön regering i höst! I den nyligen hållna partiledardebatten i riksdagen avfärdade Miljöpartiets språkrör Åsa Romson de forskare som har tagit fram underlaget till den senaste rovdjurspropositionen. Enligt henne har regeringen tvingat forskare att författa en viss typ av rapporter. Det är beklämmande att Romson, som själv har forskarbakgrund, helt underkänner Skandulvs arbete och deras status som oberoende forskare.

I stället kommer hon med grundlösa påståenden om att flera av de svenska rovdjursstammarna är utrotningshotade. Den senaste forskningen och de senaste underlagen från länsstyrelserna och Naturvårdsverket motsäger detta helt. Sanningen är att vi för första gången nått gynnsam bevarandestatus för de fem stora rovdjuren i Sverige, vilket också redovisas i propositionen.

Där står det, punkt för punkt, hur respektive rovdjursart uppfyller de kriterier för gynnsam bevarandestatus som EU-kommissionen satt upp. Miljöpartiet är ett hot mot den svenska rovdjurspolitiken – både i Europaparlamentet och i riksdagen. Med en rödgrön regering är risken uppenbar att det svenska rovdjurstrycket fortsätter att öka. Vill de ha 1 500 vargar? 3 000? Eller ska det vara fritt? För de som lever med varg och övriga rovdjur runt knuten är det här väldigt oroande. Från Centerpartiets sida har vi varit tydliga med att det svenska rovdjurstrycket är alldeles för högt på flera håll i landet, och måste därför minska!

Tycker du att detaljstyrningen från EU ska minska och att rovdjurspolitiken är sådant som ska bestämmas i Sverige och inte i Bryssel? Då ska du rösta på Centerpartiet i valet till Europaparlamentet.

Tycker du att det behövs en aktiv rovdjursförvaltning som motverkar en alltför hög koncentration av varg och andra rovdjur? Då ska du rösta på Centerpartiet i riksdagsvalet.

Anders Häggkvist, Centerpartiet i Härjedalen

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel