Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Rödgrönt för balansens skull

Mona Sahlin har inte något flyt i opinionen. I måndags gjorde hon ett väldigt bra framträdande i radions P3 när hon utfrågades i programmet Brunchrapporten.

Men åska störde sändningen som sändes först dagen därpå. Men nu finns den på nätet. Och som sagt. Hon gör ett allt starkare intryck. Men hon får liten uppskattning för det. Bilden av henne är cementerat negativ hos de flesta. De rödgröna får vinna valet ändå.


I intervjun pekar hon på två frågor där hon personligen påverkat sitt stora parti. Det handlar om synen på homosexuella och det handlar om synen på småföretagarna. Det stämmer i båda fallen. I veckan har de rödgröna gett flera positiva besked till småföretagen. Ett är att det ska vara möjligt att ha en och inte sju dagars karens i sjukförsäkringen.


I gårdagens DN lovade Sahlin och Thomas Östros (S) att motarbeta långtidsarbetslösheten som fördubblats under den moderatledda regeringen Reinfeldt. Några av ingredienserna de rödgröna föreslår är sänkta arbetsgivaravgifter för småföretag och en ny riskkapitalfond för nyföretagande.


Socialdemokraterna har all anledning att värna om småföretagen. Men man bör vara tydliga i att stödet är villkorat. Företagarorganisationerna domineras av diverse nyliberala testuggare, och då måste det tydligt sägas att folk som struntar i kollektivavtal och som förespråkar lågskattesamhälle och nattväktarstat inte ska vänta sig Socialdemokraternas stöd. Jag tycker småföretagarna borde välja sig bättre representanter.


Socialdemokraternas linje måste vara att stöd till småföretagen inte får innebära attacker på löntagarnas skydd och inflytande. När det gäller storföretagens Svenskt Näringsliv, så är dialogen svår att föra när dessa har hopp om en borgerlig regering. Också därför – för balansen i samhället – är en det viktigt att Social-demokraterna får regera landet.