Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Rödgrönt biståndskaos

Annons

Biståndsramen har ökat med hela 37 procent sedan alliansen tillträdde, och ökat varje år samtidigt som krisen i Europa har dragit ned biståndsvolymerna i många länder. När flygplanen med förnödenheter når behövande i Irak är det bra att påminna sig om att alliansregeringen ökat det humanitära biståndet rejält.

Med alliansregeringen kommer det humanitära biståndet att fortsätta att prioriteras. Ordning på ekonomin, tillväxt och förmågan att prioritera har inneburit mer hjälp till dem allra mest utsatta människorna i världens krisområden. Ekonomiskt ansvarstagande och prioriteringar har inneburit mer hjälp. 

De stora humanitära behoven som vi ser i omvärlden innebär flyktingströmmar. Sverige finansierar insatser i krisernas närområden genom det humanitära biståndet. När barn och kvinnor utsätts för rent sadistiskt våld och dödande, måste världen reagera. Sverige gör mer än de flesta länder. Vår styrka är vårt humanitära engagemang som tar sig uttryck genom både bistånd och genom att vi tar emot människor på flykt.

Alliansen finansierar de ökade kostnaderna för flyktingar inom biståndsramen, något som är i enlighet med riktlinjerna från OECD. Att hjälpa människor på flykt i Sverige eller i närområdet fyller samma syfte.

Socialdemokraterna säger sig också vilja finansiera de ökade flyktingkostnaderna inom biståndsramen. Men både Miljöpartiet och Vänsterpartiet är emot flyktingavräkningarna. Vad blir konsekvenserna av att inte göra avräkningarna eller långt mindre avräkningar än nu? Hur hanteras denna mångmiljardsplittring som bara är en av många splittringar mellan de rödgröna partierna? Det blir mycket svårt för de rödgröna att komma överens om detta kort efter valet.

Sverige ska vara ett generöst biståndsland, men vi måste också vara seriösa när vi talar om finansieringen. S, V, MP och eventuellt FI måste ge svar på hur de tillsammans vill finansiera biståndet och flyktingmottagandet i framtiden. De rödgrönas nuvarande splittring ger en dålig grund för en sammanhållen och långsiktig politik för global utveckling.

 

Hillevi Engström (M)

Biståndsminister

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel