Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Rödgröna hotar vården

Dagens välfärdssamhälle har ifrågasatts mer än tillräckligt. Fullt fokus hamnar på de stora vårdföretagen som vansköter både sin egen personal såväl som kunder, dom som lyfter höga vinster - Dessa företag är dock en väldigt liten del av den privata omsorgen.

Att vara en del av ett privat småföretag inom vård sticker i ögonen på många. Får ofta höra hur vi riskkapitalister stoppar pengar i egen ficka och köper fina bilar Sanningen är den att om vi vill göra ett stort överskott skulle vi satsat på en annan bransch. I vård och omsorg ligger inga stora pengar för en privat småföretagare. Att frånta oss rätten att göra vinst, fråntar vi samhället möjligheten till fritt val och kvalité. För valfrihet är en stor vinst i sig.

Som det ser ut idag så är 93 procent av alla privata vårdgivare småföretagare, varav 54 procent av dessa är småföretag som drivs av kvinnor. Välfärden har fått valmöjligheter på landsbygden, något som det röda styret i Krokoms kommun vill avskaffa så snart som möjligt. Varför?

Varför avskaffa det som lett till nya innovativa vårdalternativ, minskad byråkrati och effektivare arbetsformer? För ja, det är en följd av god konkurrens inom omsorgen. Den enskildes möjlighet att välja sätter krav på välfärden.

Det vore intressant att höra ett argument som faktiskt är för välfärdens bästa, snarare än ett ideologiskt ställningstagande mot privat företagande. Människor behöver få mer att säga till om, inte mindre.

Är det inte bättre att frågan fokuseras på kvalitativ vård istället för vinster och förluster? För uppdragsgivare som inte håller måtten försvinner. Vi har till skillnad från kommunens eget förlustbolag inte råd att visa röda siffror, vi måste ha en buffert för att täcka kostnader för utrustning, betala lån och personalkostnader. För vi tilldelas inget skattemedel för att täcka upp för ekonomiska förluster. Företag måste få bedriva verksamhet med affärsmässiga medel, dit vinst tillhör. Utan vinst kommer ett företag aldrig att få köpa på kredit, hyra tjänstebilar eller teckna försäkringar.

Ställ dig själv frågan. Vad skulle du tycka om 30 olika människor, på bara en månads tid hjälpte dig med din intimhygien? Jag har själv sett det hända, jag har varit en av dessa 30 människor inom den kommunala verksamheten. Det behövs få in ett kvalitetstänk inom Krokoms kommuns egenregi. Ytterligare saker jag märkt är att privata företag verkar ha mer intresse av att styra personalomsättningen på ett annat sätt än kommunen, då både kund och företag drar vinst av det.

Hur kan de röda partierna i Krokom kalla sig för demokrater? Hur kan de gå in i en överförmyndarposition där de i samband med majoritet i valet vill tvinga kunder hos privata utförare tillbaka till kommunal utförare. Det är för mig skrämmande.

Jag skulle valt bort 30 personer vilken dag som helst! Det är självklart för mig att kunna känna mig trygg med personalen som hjälper mig med de mest personliga bitarna i livet.

Carola Sillström, Jämtpuls AB

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel