Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Rödgrön valseger stoppar utförsäkringen

I juni 2008 applåderar de borgerliga riksdagsledamöterna beslutet om att försämra sjukförsäkringen.

I januari 2010 utförsäkras 15 700 långtidssjukskrivna i ett första steg. Under 2010 beräknas drygt 50 000 långtidssjukskrivna utförsäkras.

I måndags kom LO:s rapport om vem det är som utförsäkras. Det är framförallt kvinnor som jobbat inom hotell-, restaurang- eller städverksamhet inom handeln eller varit anställda inom kommun och landsting.

Enligt en rapport från riksdagens utredningstjänst har Jämtlands län betydligt fler utförsäkrade i förhållande till andra län.

Enligt Försäkringskassans rapport som kom förra veckan har de allra flesta som utförsäkras fått lägre ersättning. Många med flera tusen kronor per månad. Bostadsbidraget som en del har haft, har även det försvunnit när de utförsäkrats.

Kommentaren från ansvarig minister Christina Husmark Pehrsson är att de personer som drabbas alltid kan söka socialbidrag. Så talar en sann moderat.

Facit av regeringen Reinfeldts politik är att 100 000 personer fler blivit arbetslösa. Ungdomsarbetslösheten är rekordhög. Bland de högsta i Europa. Det så kallade utanförskapet har ökat med 70 000 personer. Personer som tidigare varit försäkrade blir oförsäkrade. De blir fattiga och hänvisas till socialbidrag. De får inte den hjälp till rehabilitering som krävs.

Sjukförsäkringen är till för att ge ekonomisk trygghet om man blir sjuk eller skadar sig. Det är en försäkring som betalas genom en sjukförsäkringsavgift som tas ut som en arbetsgivaravgift. En avgift som löntagare avstått från i löneförhandlingarna. Det är en försäkring inte ett bidrag.

En rödgrön regering kommer att ta bort stupstocken i sjukförsäkringen. Istället vill vi investera i individuell rehabilitering och stöd så att man kan komma tillbaka i arbete. Vi tror inte att man blir friskare av att man blir fattig och behöver socialbidrag.

Berit Andnor (S)

Riksdagsledamot

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel