Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Rödgrön valseger = moderat statsminister?

Hur stor är risken att Fredrik Reinfeldt (M) sitter kvar som statsminister efter valet, även om de rödgröna får fler röster än alliansen? Fler och fler anser den vara betydande. Statsministerns framträdande i SVT:s Agenda i söndags har ytterligare spätt på spekulationerna. Där backade Reinfeldt överraskande från sitt tidigare löfte om att släppa fram en rödgrön regering för att blockera Sverigedemokraterna från inflytande.

”De har inga gemensamma förslag, de pratar inte med varandra, de presenterar ingen gemensam politik”, sade han i Agenda.

LO-basen Karl-Petter Thorwaldsson varnar för en ”blåbrun sörja” om de rödgröna inte får egen majoritet och säger sig vara ”väldigt säker på att vi då väljer en statsminister som heter Fredrik Reinfeldt”.

Men hur sannolikt är det att Reinfeldt är så sugen på att regera vidare att han till och med kan tänka sig att göra det med stöd av SD? Statsvetaren Jenny Madestam ser det som orealistiskt, helt enkelt för att det skulle vara ett enormt svek mot väljarna. Jag tror att hon har rätt. Varför skulle han först profilera sig som den högerledare i Europa som tydligast tar avstånd från ett främlingsfientligt parti - och sedan sätta sig och regera ihop med dem? Han skulle bli statsministern som en majoritet av svenskarna betraktade som något som katten släpat in.

Reinfeldts plan är nog snarare att sätta press på Stefan Löfven och göra regeringsfrågan till valrörelsens största fråga. Möjligen har han redan lyckats.