Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Rödgrön splittring hotar kvinnorna

Annons

Socialdemokraterna presenterade sitt valmanifest i tisdags. Oenigheten mellan de tre vänsterpartierna har tydliggjorts. Det är en djup splittring om jobben, ekonomin, tillväxten och säkerhetspolitiken. Sveriges kvinnor drabbas när regeringsförmågan hotas.  

Splittringen innebär ökade risker för den ekonomiska stabiliteten och tillväxten, för jobben, för Sveriges krishanteringsförmåga och för landets kvinnor.

I Socialdemokraternas valmanifest delas pengapåsar ut till många. Och statsministern ska föra dialoger med Sveriges direktörer, det ska investeras i energiproduktion, Sverige ska arbeta mer och en framtida regering ska engagera sig starkare i säkerhetspolitiken i Östeuropa. Partiet har redan tidigare gått ut med att det vill se en industrikansler i Rosenbad.

Miljöpartiets valmanifest låter som ett annat universum. Arbetstiden ska kortas, friår införas, tillväxten bekämpas, kärnkraftverken stängas ned och valfriheten i välfärden slås bort under den retoriska täckmanteln vinstförbud. Här presenteras nya generösa bidrag som ska omfatta alla. Vänsterpartiet vill korta arbetstiden, och ha samma lön för mindre jobb. Kortare fängelsestraff utlovas, liksom högre skatt för vanliga löntagare. Enbart om höjda bidrag och skatter tycks de tre vänsterpartierna vara överens. Men att höja skatter och bidrag är ingen grund för att skapa en stabil regering. Splittringen hotar Sveriges kvinnor.

Sveriges offentliga finanser är idag bland de starkaste i EU. Det har skyddat Sveriges kvinnor, eftersom den ekonomiska krisen i Europa har slagit särskilt hårt mot kvinnor i länder där ekonomin misskötts. Förra året kom EU-kommissionens rapport: The impact of the economic crisis on the situation of women and men and on gender equality policies. Sverige lyfts där fram som ett av fåtal länder där jämställdhetssatsningarna inte minskat, utan till och med ökat, under Europas krisår.

Den tyska ekonomin, den som brukar ses som Europas motor, krymper. Tillväxten i USA inger inget hopp. Säkerhetspolitisk oro sprider sig när ryska trupper går över gränsen till Ukraina, och när våldet mot etniska och religiösa minoriteter i Irak och Syrien är omfattande. Situationen i omvärlden visar att Sverige även fortsättningsvis behöver en regering som kan samarbeta och ta ansvar för att värna ekonomisk stabilitet, visa säkerhetspolitisk enighet, bejaka tillväxten och skapa fler jobb. När vi inte har uppenbar draghjälp från omvärlden krävs särskilt stort ansvar och samarbetsförmåga från landets ledning.

De försämringar som många människor upplevt i andra länder i Europa följde inte på löften om ansvarstagande och ekonomisk återhållsamhet. Försämringarna kom snarare som en följd av vidlyftiga ofinansierade löften, av brist på ansvarstagande och av brist på samarbete. Därför kritiserar vi ofinansierade löften och därför måste vi varna för politiker som tycks se sig som pojken med guldbyxorna när de lovar kortare arbetstid, höjda bidrag och ökade offentliga utgifter.

Den rödgröna löfteskarusellen och splittringen riskerar att få stora negativa konsekvenser efter valet. Särskilt för landets kvinnor. Jämställdhet får inte reduceras till slagord och plakatpolitik. God ekonomi lägger grunden för mer jämställdhet och bättre välfärd för Sveriges kvinnor.

 

Hillevi Engström (M)

Jämställdhetspolitisk talesperson 

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel