Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Rödgrön bensin-chock vid valseger

Så har de rödgröna

äntligen meddelat vad de vill göra med bensinskatten om de vinner valet. Den kommer att höjas med 49 öre per liter.

Under Alliansregeringen har människor på landsbygden fått det bättre – det gick faktiskt Miljöpartiet ut och påpekade tidigare i veckan. Tydligen är det inte något man kan acceptera.

Språkröret Maria Wetterstrand hävdar att en höjning av reseavdraget ska kompensera för höjningen av bensinskatten. Ett sådant resonemang innehåller två rejäla tankevurpor. För det första, om det faktiskt skulle gå att kompensera alla i Jämtlands län för den höjda bensinskatten på det viset, då skulle människor heller inte köra mindre bil och det skulle vara fullständigt onödigt att höja skatten. För det andra så kan verkligen inte alla i Jämtlands län utnyttja ett reseavdrag. Det kan bara de med jobb göra. Är tanken att alla andra ska stanna hemma? Och tror man på fullaste allvar att jämtlänningarna bara reser när vi ska till jobbet? Dessutom kan man fråga sig vad som händer när transporten av varor till och från länet blir så pass mycket dyrare. Blir det lättare eller svårare att leva här?

Ungdomar tillhör den grupp som kommer att drabbas allra värst om de rödgröna vinner. För den som bor i Stockholms innerstad och kan ta tunnelbanan blir skillnaden kanske inte jättestor, men för oss i Jämtlands län innebär det högre busspriser och dyrare att ta bilen man jobbat ihop. Ungdomar har inte råd att köpa nya, bränslesnåla bilar. Vi får hålla tillgodo med andra-handsmarknaden. Med en rödgrön regering får vi dessutom lov att stanna hemma.

Bensinskatten är redan i dag så hög som den behöver vara om 30 år för att världen ska klara miljömålen. Vi behöver inte en politik för skattehöjningar, vi behöver en politik som gör det lättare att leva på landsbygden.

Genom att underlätta för småföretagande kan fler i vårt län få jobb, genom de satsningar Alliansregeringen genomför på infrastrukturen kommer vägarna i länet att vara körbara trots tidigare regeringars försummelse. Det är en politik för hela landet, inte bara för dem som bor på Södermalm och vill göra sig av med sitt dåliga miljösamvete.

Hanna Wagenius (C)

Riksdagskandidat

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel