Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Röda säten för singlar på stans bussar

Sitt rött och visa att du är singel. Östersunds kommuns och Stadsbussarnas inslag den här trafikantveckan är bland annat singelsäten för passagerarna.

Grön trafik på Östersunds kommun kallar det för speeddejting och är ett litet rött överdragstyg som ska finnas på ett av sätena på samtliga stadsbussar fram till på söndag.

– Årets tema under Europeiska trafikantveckan är "Ren luft – ditt vägval". Men vi har spånat fram ett eget undertema: "Love is in the air", berättar Moa Breivik, trafikrådgivare på Grön trafik.

Hon påpekar att trafikantveckan handlar om att man ska få möjlighet att hitta alternativa färdmedel; om hållbara resor och transporter.

Men med mer kollektivåkande kan det också finnas mer tid att prata med folk, är tanken.

– Man kanske har tid att träffa nya människor eller till och med en ny partner.

När LT var ute och kollade intresset för singelsätet på stadsbussarna fanns det en hel del skeptiker bland resenärerna. Någon tyckte det kändes pinsamt, en annan skulle undvika det röda sätet men det fanns också passagerare och även busschaufförer som skulle kunna tänka sig att ta plats på sätet.

Busschauffören Helen Bäckman hade precis gått av ett långpass och kände att hon inte helt var upplagd för singelsätet i dag

– Jag tycker att det är kul. Jag är singel och skulle nog kunna sätta mig där.

Den Europeiska trafikantveckan pågår i 600 städer runt om i Europa fram till på söndag och i Östersund har kommunen lagt upp ett gediget program med allt från gratis borgerlig vigsel i Badhusparken med gratis vigsel och skjuts med ett miljövänligt fordon, till klimatseminarium och invigning av en elcykelparkering.