Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Röda korset utökar och miljösatsar

Röda korset har fått större lokaler och satsar nu på redesign av prylar och kläder.

Kretsen har också startat ett nära samarbete med holländska miljöstiftelsen KICI.

I mitten av september öppnade Röda korset dörrarna till sin nya större lokal i centrala Strömsund. När grannlokalen "Nan´s garn och nytt" blev ledig började förhandlingarna med HSB om hyran. Och den 161 kvadratmeter stora lokalen är efterlängtad.

– Nu får vi allt samlat under samma tak, som sorteringen vilket känns bra, säger Anna-Karin Lindberg, ordförande i Röda korsets Strömsundskrets.

Sista året har kretsen märkt att folk handlar mer än tidigare år.

– Vad det beror på är svårt att säga. Det kan bero på sämre ekonomi, ökat miljömedvetande eller att vi har lyckats med vår marknadsföring, säger Anna-Karin Lindberg.

Och när det gäller ökat miljömedvetande så har kretsen i Strömsund bestämt sig för att börja designa om inlämnade kläder och föremål under ledning av konstnären Monika Hämberg.

– Det vi inte kan sälja försöker vi göra något roligt av, säger Monika och visar en lampa som fått ett nytt utseende. Monika bär även en klänning som varit en långkjol, men som nu fått en helt ny design med ett ok av jeanstyg, jeansfickor och där en före detta trasig dragkedja nu blivit en vacker detalj som liknar en brosch.

Miljötänket går också igen när det gäller samarbetet med den återvinningsstiftelse i Holland som köper insamlade textilier från Strömsundstrakten och återvinner dem.

– Det går helt i linje med vad vi inom Röda korset står för när det gäller frågor som rör världssituationen och miljön, säger Anna-Karin Lindberg. Hon berättar att det holländska samarbetet beslutats centralt, något som medlemmarna är väldigt positiva till.

– Stiftelsen betalar per kilo och textilierna här skickas till en container i Östersund. Och när blombil från Holland kommer till Östersund för att leverera blommor, fylls bilen i stället med textilier på tillbakavägen, säger Anna-Karin.