Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Röda korset skickade hjälpsändning till plockarna

Den sjunkande temperaturen i Jämtland har förvärrat situationen för Bangladesharna. Efter rop om hjälp gick Röda korset i går in med en hjälpsändning till Bräcke.

– Vi skickar kläder och skor. Det mycket ovanligt att man gör sådana här insatser i Sverige, säger Lennart Nilsson, föreståndare på Kupan i Östersund.

I veckan har temperaturen sjunkit och kommit nära nollstrecket under nätter och på morgnarna.

Bärplockarnas kläder håller inte för kylan.

– Vi har agerat efter två principer; humanitet och frivillighet. Det är människor i nöd som har bett om hjälp och det känns väldigt bra att kunna göra en insats, säger Ylva de Val Olsson, konsulent på Röda korset.

Röda k orset har varit i kontakt med personer på plats i Bräcke, som uppgivit att det är många bärplockare som har klagat på att de fryser. Därefter har de agerat. Klockan 15.00 i går kopplades Ylva de Val Olsson in i insatsen.

Redan vid 18-tiden så var en stor bil fullastad med kläder från Kupan i Östersund och färdig att skickas till Bräcke.

– Det har gått väldigt smidigt. Vi har samarbetat med Kupan både här i Östersund och i Bräcke, säger Ylva de Val Olsson.

Förnödenheterna består av kläder och skor; allt ifrån underställ till ytterkläder. Både Ylva de Val Olsson och Lennart Nilsson är noga med att påpeka att insatsen är en respons på Bangladesharnas nödrop.

– Vi kan bara hjälpa människor som ber om hjälp. Det handlar om en respekt för deras personliga integritet, säger Ylva de Val Olsson.

Hur har du reagerat på bärplockarnas situation i Bräcke?

– Jag tycker det är lika bedrövligt varje år med situationen för debärplockare som kommer hit. Många behandlas väldigt illa, säger Ylva de Val Olsson.

Att Röda korset undsätter personer inom Sverige är högst ovanligt.

– Jag skulle nog säga att det sker väldigt sällan att vi gör sådana här insatser. Men det positiva är att det alltid finns människor som vill ställa upp i sådana här lägen, säger Ylva de Val Olsson.

Röda korset lämnade i går in en anmälning till Socialtjänsten i Bräcke kommun, över bärplockarnas missförhållanden. Samtidigt så har Bangladesharna börjat strejka. Enligt uppgifter på plats är det många bärplockare som i protest nu sätter sig ner vid transportbussarna för att invänta dagens slut.