Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Rockweekend på turné med metal på hög nivå

/
  • Hypade Dead By April bildades för två år sedan och har sålt mest bandtröjor av alla på Rockweekend-turnén,uppger festivalgeneralen Martinus Eriksson. I sommar kommer de tillbaka för att spela på Storsjöyran.  Foto: Pressbild
  • På varje turnéställe får ett lokalt band chansen att spela. I Östersund blir det gothmetalbandet Myrah som möter rockpubliken. Sångaren Patrik Essman med vänner är aktuella med skivan ”Six feet down”.Foto: Håkan Luthman

Många tunga namn finns med i uppställningen när Rockweekend intar staden. Dead By April är bandet från Göteborg som vill ta metalmusiken till en plats där den aldrig varit förut.
– Vi gillar att blanda extremer, säger gitarristen Johan Olsson.

Annons

Lördagen efter Valborgsmässoafton bjuder på flera, något försenade, hårdrocksraketer i Z-hallen. Eller vad sägs om Mustasch, Heat, Dead By April, Dia Psalma och Renegade Five?

Men frågan är om det inte är Göteborgsbandet Dead By April som har stått för det största fyrverkeriet i år. Och det var på Myspace allt började.

Gitarristen Pontus Hjelm skrev ett par låtar och la tillsammans med sångaren Jimmie Strimmell ut dem på den kända websajten. Det dröjde inte länge innan de blev kontaktade av ett skivbolag som ville skriva kontrakt.

De tackade vänligt men bestämt nej till erbjudandet, men var inte dummare än att de förstod att det var läge att samla ihop ett band. Marcus Wesslén, Alex Svenningsson och Johan Olsson anslöt och framgången fortsatte.

– Vi hade bokningsbolag långt innan vi hade skivbolag och var ute och spelade jättemycket. Efter ett tag hade vi fem, sex skivbolag som var intresserade av oss. Det gjorde att vi fick ett övertag när vi skulle sätta oss ner och förhandla, säger Johan.

Det blev till slut skivjätten Universal som vann striden. I dag har Dead By Aprils Myspacesida besökts över en miljon gånger och gruppen har på kort tid blivit ett fenomen med nomineringar i både Rockbjörnen och Bandit Awards. Den första singeln ”Losing you” har fått stor genomslagskraft genom att vara med i trailern för ”Robinson” i TV4. Men själva märker bandmedlemmarna inte så mycket av den stegrande karriären.

– Jag har kvar mitt gamla jobb i en skivaffär. Det är svårt att se det där själv när man är mitt i det. Dessutom är vi ute efter något varaktigt och inte något tillfälligt med ett par hitlåtar, säger Johan.

Den 13 maj kommer det självbetitlade debutalbumet, en skiva som Johan hoppas ska ge ett sammanhang åt gruppens omdiskuterade sound som kallats melodisk dödsmetall, emo, syntpop och allt där mellan. Medlemmarna själva bryr sig inte det minsta om genrer.

– Folk får kalla vår musik vad de vill, men själv orkar jag inte med benämningar. Vi gör hård och stor musik, säger Johan enkelt och fortsätter.

– Men jag tror att folk tycker att vi låter unika och att soundet är lätt att ta till sig. Det finns ett djup i det. Vi gillar att blanda extremer: Metal med mjukhet, starka refränger med avskalat, aggression med något kärleksfullt och så vidare.

Han säger att det inte finns någon fara i att ingå i Universals stall. Ett stort skivbolag tänker visserligen mer kommersiellt, men Dead By April tänker inte köpa metalklichéerna rakt av.

– Vi kommer att fortsätta vara ett riktigt band som gör allt själva. Vi vill ta metalmusiken till en plats där den aldrig varit förut och styra folk som aldrig tidigare lyssnat på metal in i fåran, säger Johan.

Rockweekend, festivalen från Kilafors är ute på en promotionsturné som inleddes under påskhelgen i Linköping och nu får sin avslutning i Z-hallen.

– Det verkade inte vara så många som ville gå och lyssna på hårdrock under påsken, men annars har turnén varit kanonbra. Jag tror att det kommer att bli en helt galen avslutning i Östersund, säger Johan.

Mer läsning

Annons