Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Rockad på landshövdingposten

Det blev inte socialdemokraten Lena Sommestad i stället blir det centerpartisten och Brunflosonen Jöran Hägglund.

Annons

Under tisdagen kom beskedet - regeringen gjorde en landshövdingerockad. Ovanligt och historiskt. Lena Sommestad hade redan blivit utsedd som ny landshövding i Jämtlands län, när hon i stället för fjällets vindar ska bli genomblåst av vindarna från Kattegatt.

– Vi har gjort en rockad. Väldigt kort kan man säga så här att Lena Sommestad visade intresse för att bli landshövding både i Jämtland och i Halland. När Jöran Hägglund skulle utses ville han hemskt gärna komma till Jämtland. Så då kontaktade regeringen Lena Sommestad med frågan om hon kunde tänka sig att bli landshövding i Halland i stället. Hon ville gärna hjälpa till så då tackade hon ja till att bli landshövding i Jämtland, säger Petra Kjellarson, pressekreterare på Socialdepartementet.

Civilminister Stefan Attefall förstår att landshövdingerockaden får folk att höja på ögonbrynen.

– Jag förstår att regeringens besked gör många förvånade idag, eftersom Lena Sommestad nyligen utsetts till landshövding men inte tillträtt än, säger han i ett pressmeddelande.

Centerpartisten Jöran Hägglund kommer att tillträda sitt nya jobb som landshövding 1 april.

– Vi är tacksamma till Lena Sommestad att hon varit villig att bidra till att skapa en mycket bra helhetslösning. Vi är övertygade om att både Halland och Jämtland nu får mycket erfarna och kompetenta landshövdingar som har mycket att tillföra till sina läns utveckling, säger civilminister Stefan Attefall.

Det var den 6 februari som Lena Sommestad utsågs och nu kom alltså ett nytt besked vilket ledde till förvåning på länsstyrelsen. Även den tillförordnade landshövdingen Susanna Löfgren var förvånad över det nya beskedet.

– Vi har planerat att introducera en landshövding och kommer nu att göra allt för att välkomna Jöran Hägglund, säger hon.