Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Rock'n'roll, skägg och jämtländska ögonblick

Linda Petersson har gått på konstvandring i en stad som bultar av festivalstämning.

Philip Townsend Not only Rolling Stones

Philip Townsends ställer ut fotografier av Rolling Stones på Bolin Gallery. I andra delen av galleriet visas AK von Malmborgs målningar, teckningar och porträtt. Philip Townsends ställde ut 2011 på galleriet och visar nu liksom då 1960-talet och Swinging London, alltså modet och folket på klubbarna under den tiden. I Townsends foton anas hans ande som en iakttagare, utanför men ändå närvarande i centrum kring huvudpersonerna. De svartvita fotografierna är estetiskt tilltalande vilket skapar atmosfär och nostalgi för en svunnen tid.

AK von Malmborg

AK von Malmborg arbetar interdiciplinärt med måleri, teckning, performance och musik. Hon är utbildad i fri konst på Central Saint Martins i London och Pratt Institute i New York. För fem år sedan debuterade hon med "Vår tids rädsla för AK von Malmborg" som strax därefter blev en scenföreställning med samma namn. På Bolin Gallery ställer Malmborg ut teckningar, målningar och tryck. Hennes skissade porträtt av sina musikvänner bland annat Ane Brun, Martin Hederos, och Jenny Wilson är snabba och direkta. Oljepastellkritan skapar oljig rörlighet vilket ger liv och gnista. Hennes konst har inspirerats av allt från australiensisk prickmåleri till Gustav Klints vågiga linjeföring då han målade hår. Malmborg vågar ta ut svängarna utan att vara ängslig för att vara pretentiös. Vi betraktare släpps in i hennes privata sfär av symboler, drömmar utan att det blir gränslöst. Hennes konst andas närvaro och äkthet. Malmborg berättar att det varit svårt att hitta en balans mellan att våga kalla sig konstnär och musiker. När hon kom ut som konstnär släppte flera blockeringar, säger hon.

– Det har hänt ganska fort. Jag försöker öppna upp så världen kommer till mig.

Malmborg är mitt i centrum och skildrar sitt liv, sina vänner utan distans.

Galleri S

INCLUDING POSTERS – affischerna som följde med

Under Yran visar Galleri S affischer som var bifogade vissa vinylskivor under 1960- och 1970-talet. Det är Lars-Göran Göransson, Karl-Iwar (Kiwa) Wikström samt ena halvan av Galleri S innehavaren Rolf Anderzon som ställer ut sina samlingar av skivor och affischer. De flesta affischerna är knutna till så kallade kraut-album, men några är också hämtade från klassiker som till exempel Beatles. i dag, lördag, finns det även chans att köpa skivor på galleriet, som har skapat festivalstämning med de spännande affischerna tillsammans med en skivspelare som spelar vinylskivorna.

Storsjöteaterns foajé

Håkan Persson – 100 män med skägg

Filmaren och fotografen Håkan Persson från Åse i Trångsviken ställer ut foton i det forna rökrummet i Storsjöteaterns foajé. På affischen in till utställningen sitter fotona på träd. Det ser mycket mera spännande ut än som jag upplever nu provisoriskt uppsatta på skärmar. Temat är män med skägg. Ett foto har fått placering på en egen vägg. Det är en hemlös man som spelar schack på kulturhuset. Jag tycker mycket om denna bild. Mannen har ett fårat ansikte. Själva utställningstemat är intressant men vore ännu mera spännande om Persson dykt djupare kring mångfald och genustänk. Persson har inte dokumenterat Conchitas Wurst skägg. Eller varför inte fota någon kvinnlig Frida Kahlo skägg/mustasch? Jag ser fram emot att se en fortsättning på temat.

Jämtländska Ögonblick

Bilder från 45 års arbete som fotograf.

Jan Andersson har arbetat på Länstidningen i 43 år. Hans fotoarkiv är enormt. I Kom hem-tältet på Yran har han valt att visa foton från extra viktiga händelser eller bilder som har "Det". Namnet på utställningen, "Jämtländska ögonblick" fångar in både högt (kungen) och lågt (katten och räven) i närkontakt. Jan Andersson har varit närvarande vid många speciella stunder med sin kamera. Hans bilder är unika och fungerar som monument av frusen tid och över viktiga stunder i vårt län. Jag hoppas att han ges möjlighet att förverkliga en fotobok av dessa spännande bilder.