Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Rock möter barock i musikesteternas gränslösa vårkonsert

/
  • Rock och barock har mycket gemensamt, konstaterar Agneta Borgh som står för pianokompet under repetitionen.
  • ”Mama, oooo – didn’t mean to make you cry ...” Andraalten Frida Jaeger Tronde (i mitten) och de andra i damstämmorna tränar på insatsen.
  • Robin Jämtgård och Therese Nilsson ser fram emot att fårkliva upp på Folkets husscenen och köra rock och barock så det ryker. ”Och sen ska vi åka till Norge och sjunga, det blir också kul”, säger de.
  • Bohemian Rhapsody är ett svårt verk som kräver total koncentration och uppmärksamhet. Inte alltid så lätt i slutet av skoldagen, konstaterar Anna Brandt och höjer rösten: ”Häng med här nu då – jag står ju och viftar så jag nästan tappar axlarna ...”
  • 108 musikesteter från Palmcrantz    och cirka 50 från norska Tynset gör fyra konserter tillsammans under nästa vecka. PC:s basar och tenorer jobbar hårt för att vara väl förberedda när de norska gästerna anländer på måndag.

Barockmusik är Robin Jämtgårds grej. Händels Halle-lujakör är bland det häftigaste han sjungit.
Therese Nilsson ligger mer åt rockhållet. Queens Bohemian Rhapsody är hennes favorit.

Annons

Robin och Therese är två av över 150 ungdomar som just nu förbereder sig för en av årets – ja, hela gymnasietidens – verkliga höjdpunkter. Musikestetiska programmet på Palmcrantzskolan går ihop med sin motsvarighet på Nord-Österdals videregående skole i Tynset och gör en svensk/norsk konsertsatsning som går under namnet ”rockBArock”.

På onsdag och torsdag nästa vecka kan vi höra dem i Folkets hus i Östersund. Fredag och lördag uppträder de i kulturhuset i Tynset.

Spelar till de unga sångarna gör Östersunds Orkesterförening och ett rockband bestående av lärare från de båda gymnasieskolorna. Orwar Eriksson dirigerar.

På programmet står alltså rock och barockmusik. En inte helt ovanlig kombination, visar det sig när vi analyserar det lite närmare tillsammans med sångarna Robin och Therese och deras lärare Agneta Borgh.

– Musikstilarna har mycket gemensamt. De är båda väldigt rytmiska, det svänger rejält om både rocken och barocken, säger Agneta.

– Rockmusikerna har upptäckt det här för länge sen. Många rockgitarrister har till exempel använt sig av rytmer och melodislingor från Pachelbel och Bach.

Både Pachelbel och Bach finns också med på konsertprogrammet, sida vid sida med U2 och Nigthwish, Queen och AC/DC.

Robin och Therese konstaterar att helheten kommer att bli mycket pampig och storslagen och ser fram emot att eleverna från Tynset ska anlända till Östersund på måndag för två dagar av gemensamma repetitioner innan det är konsertdags.

Robin ser mest fram emot av sjunga Händels Hallelujakör medan Therese väljer att lyfta fram rockgruppen Queens Bohemian Rhapsody.

Vi får lyssna en stund på repetitionerna av den senare, och kan konstatera att det inte är en lätt uppgift de unga sångarna ställts inför.

– Nej, Bohemian Rhapsody är nog svårast av allt vi ska sjunga. Mycket oförutsägbar med svåra intervaller och många taktartsbyten, säger Robin.

– Men den kommer att bli sååå snygg när vi sätter den, säger Therese.

Mer läsning

Annons