Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Rock Band The Beatles En högtidsstund för Beatlesfans

/
  • ”Rock Band The Beatles” bjuder på en förstklassig upplevelse, med porträttlika Beatlar, fantastiskt ljud och en oantastlig låtlista. Den lätta svårighetsgraden kan dock vara lite av en akilleshäl.

39 år efter bandets död så återuppstår The Beatles i ett eget tv-spel. Med en grafisk presentation utöver det vanliga och en låtlista att döda för så innebär ”Rock Band The Beatles” en högtidsstund för fansen.

Frågan är hur det står sig i den benhårda konkurrensen i musikspelsgenren?

Annons

För musikspelsskapare kan det knappast finnas en tyngre skalp än att säkra rättigheterna till att göra spel av The Beatles musik. Bandets skivbolag, Apple Corps, är ökända för att hålla hårt på rättigheterna till bandets musik. Nya bandprodukter måste få tummen upp från samtliga rättighetshavare, det vill säga medlemmarna Paul Mc Cartney, Ringo Starr och John Lennon och George Harrisons änkor.

Tunga trion Harmonix, MTV Games och Electronic Arts, som ligger bakom succéspelet ”Rock Band”, lyckades till sist övertyga samtliga parter och nu är resultatet här.

”Rock Band The Beatles” är inte ett nytt spel i grunden. Det här är ”Rock Band 2” klätt i Beatles-kostym, men vilken kostym det är sedan.

Redan i introfilmen får man känslan för den närmast maniska detaljkänslan. Vi får en snabbtur genom hela bandets karriär – från The Cavern Club till den avslutande överraskningsspelningen på Apple-kontorets tak – och sekvensen känns som en perfekt digital version av bandets resa från smutsiga småklubbar ut i ett psykedeliskt popuniversum.

Karriärläget följer bandets karriär kronologiskt och grafiskt sett har man återskapat klassiska höjdpunkter, till exempel framträdandet i Ed Sullivan Show, konserten på Shea Stadium och de legendariska inspelningssessionerna i Abbey Road-studion.

Trots att man använder sig av ”Rock Band”-seriens serietidningsinspirerade estetik så ser Beatlarna otroligt realistiska ut. Det beror naturligtvis på att man studerat gamla filmklipp och kopierat medlemmarnas rörelser, kläder och utseenden.

I vissa sekvenser kan man nästan svära på att det är de äkta filmklippen, om man kisar lite.

Sekvenserna i Abbey Road bjuder också på psykedeliska utsvävningar i stil med de musikvideos bandet spelade in under eran. Det är som att vi får en inblick i medlemmarnas medvetanden under inspelningen. Resultatet är otroligt läckert.

Ljudkvalitén är också mycket välljudande. Spelets stereomixar har en mer normal stereobild jämfört med de nysläppta remasterskivornas oortodoxa panoreringar (där sången ibland ligger ensam i den ena högtalaren, medan kompet finns i den andra). En kvalificerad gissning är att många kalenderbitare gärna skulle lägga vantarna på en cd-version av versionerna från spelet.

Okej, så det låter bra och ser fantastiskt ut. Men hur fungerar det som spel?

Har du spelat ”Rock Band” förut, så vet du exakt hur det fungerar. Du spelar trummor, gitarr, bas och sjunger med hjälp av de medföljande instrumentkontrollerna. I Beatles-versionen kan man dessutom, av naturliga skäl, sjunga stämsång.

Om spelet har en akilleshäl så är det svårighetsgraden. Jämför man med, till exempel ”Guitar Hero: Metallica”, så är de olika beståndsdelarna i The Beatles musik avsevärt mycket enklare att spela. Här finns inga vansinnessolon på gitarr eller skenande trumkomp med dubbla bastrummor.

Är man en 14-årig ”Guitar Hero”-ekvillibrist som bara gillar hårdrock så är ”Rockband The Beatles” med andra ord ingen större hit.

Gillar man däremot ”The Fab Four” och mest vill spela socialt eller njuta av The Beatles musik på ett helt nytt sätt så är det ett suveränt spel. Att låtarna inte är så svåra att ta sig igenom gör också att fler icke-spelare kan vara med och leka. Med tanke på att bandets publik består av många äldre, som inte har någon relation till tv-spel, så är det säkert rätt tänkt.

Dessutom är upplevelsen nedlusad med roligt extragodis. Mellan sekvenserna kan du till exempel höra medlemmarna i bandet prata i studion mellan tagningar och för varje avklarad låt låser du upp exklusiva bilder från bandets historia.

Har du det minsta intresse av The Beatles eller popmusik så är spelet ett måste. Det kommer garanterat att göra succé på vilken fest som helst. Jag är dessutom säker på att ”Rock Band The Beatles” kommer att locka en äldre generation av kalenderbitare, som bara måste ha allt Liverpoolbandet har gjort. Välkomna till en ny värld av Beatles-underhållning!

Mer läsning

Annons