Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Robyn har chansen på en Grammy

Annons


Robyn är nominerad till musikvärldens mest prestigefyllda utmärkelse. Liksom Radiosymfonikerna och "Mamma mia"-soundtracket kan sångerskan vinna en Grammy.

Det blev ett bra år för Robyn Carlsson. I början av 2008 släppte hon sin skiva i USA och möttes av översvallande positiva reaktioner. Nu har hon chansen att kröna framgångarna med en amerikansk Grammy - musikvärldens finaste pris.

Jämte giganter som Daft Punk, Kylie Minogue, Cyndi Lauper och Moby är Robyn nominerad i kategorin bästa elektroniska dansalbum. Det är albumet "Robyn" som tagit sångerskan hela vägen in musikens finaste salonger. I Sverige kom skivan 2005 och sedan dess har Robyn Carlsson långsamt lagt Storbritannien, Europa och USA under sina fötter.
Chans till tröstpris

Missar Robyn sin Grammy kan hon trösta sig med att Snoop Doggs låt "Sexual eruption" är nominerad i flera kategorier. Den svenska sångerskan har lånat sin röst till den barnvänliga version av låten som blivit en hit under namnet "Sensual seduction".

Robyn är den enda svenska artist som är nominerad till en Grammy i år, men det finns trots allt fler blågula prischanser. Den finske dirigenten Esa-Pekka Salonen har tillsammans med svenska Radiosymfonikerna och violinisten Hilary Hahn chansen att få en Grammy i en av de klassiska kategorierna. Dessutom kan Benny Andersson och Björn Ulvaeus gamla Abba-låtar prisas genom soundtracket till filmen "Mamma mia".
Lil' Wayne dominerar

Svenska Robyn i alla ära - det är amerikanen Lil' Wayne som kommer att dominera Grammygalan. Den unge rapparen kan ta storslam och är nominerad till inte mindre än åtta Grammys. När hans album "Tha carter III" släpptes i juni i år såldes fler än en miljon exemplar - på en vecka.

Hetaste bandet från Europa är brittiska Coldplay som fick sju nomineringar, bland annat i de prestigefyllda kategorierna bästa skiva och bästa album.

Mer läsning

Annons