Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Robotar kan ta plats i hemtjänsten

En orange robot och en cykelmaskin med inbyggd karttjänst var några av de utställningsobjekt som visades upp på Vallaskolan under tisdagseftermiddagen.

– I dag tittar vi på ny teknik och hur vi kan använda den inom vård- och omsorg, säger Andreas Karlsson (C), ordförande i vård- och omsorgsnämnden i Östersunds kommun.

Annons

Uppvisningen på Vallaskolan är den första i en slags turné som kommunen gör runt i de olika kommundelarna. Genom att visa upp den nya tekniken vill kommunen få in synpunkter kring den från både personal och äldre.

Hur efterfrågade robotar egentligen är inom hemtjänsten kan inte Anders Karlsson säga.

– Det här är första gången vi har en medborgardialog där vi visar upp hur vi kan använda ny teknik inom det här området, säger Andreas Karlsson.

– Om folk inte vet om att det här finns så finns det ingen efterfrågan. Så nu visar vi upp vad som finns vad som finns att tillgå.

Hur stor risk är det att maskiner ersätter människor i äldreomsorgen?

– Det tror jag inte är någon risk alls, eftersom tanken med det här är valfrihet. De äldre ska kunna välja vad för ny teknik de vill ta del av.

En av de som var och kollade på uppvisningen var Marika Ulfsson, enhetschef inom socialtjänsten i kommunen.

– Vi har ett äldreboende för utvecklingsstörda. Vi är här och tittar på ny teknik som vi kan använda för att jobba med de utvecklingsstörda som är dementa, säger hon.

Vad tror du om det du har sett hittills?

– Än har vi inte hunnit se så mycket. Men vi är intresserade av cykeln och vilka nya tekniker som kan finnas för larm till exempel.

Marika Ulfsson säger att tekniken aldrig kommer att kunna ersätta människorna inom vården.

– Vi behöver tekniken, men vi behöver mänsklig kontakt också. Ingen teknik kan ersätta en annan människa, säger Marika Ulfsson.