Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

”Robinson” gör sig inte som på tv

/
  • När dokusåpan “Expedition Robinson” blir spel fokuserar man fullt ut på tävlingsmomenten. Allt samspel och                  ”paktande” mellan deltagare har försvunnit.

(Mindscape/Pan Vision)

Ålder: 3+

Format: Wii

Genre: Minispelssamling

Betyg: 2

Annons

Om du följt ”Expedition Robinson” så är chansen stor att du någon gång funderat hur du skulle klara dig i den tv-sända överlevnadstävlingen.

För de flesta av oss stannar tankarna där, eftersom tanken på närkontakt med det tropiska djurlivet, konflikter med ränksmidande medtävlande och brist på mat inte känns särskilt lockande.

Nu släpper Mindscape lösningen för oss fegisar, som inte orkar masa oss upp ur tevesoffan och bege oss ut på verkliga äventyr.

”Robinson” är spelversionen av teveshowen där du, på tryggt avstånd, kan delta i öråd och pristävlingar utan att någonsin ha alltför långt till en påse ostbågar.

Spelet följer receptet från teveprogrammet. Du tävlar i pristävlingar och om immunitet i öråden. Vinner du får du rösta ut en deltagare ur motståndarlaget.

Tävlingarna bjuder, inte oväntat, på en samling Robinson-inspirerade minispel. Det handlar om att balansera på plankor, simma i kapp, paddla kanot och kasta prick med kokosnötter. Lvaliteten pendlar mellan bra och mindre bra. Det är främst kontrollerna som sätter käppar i hjulet för spelaren.

Kanotgrenen höll, till exempel, på att kosta mig en uppsättning handkontroller i ren frustration över hopplösa rörelsemönster.

Synd, för idén är riktigt bra. När det fungerar som det ska får man den rätta Robinson-känslan. Men de mindre lyckade grenarna kan få dig att brista ut i gråt över de frustrerande kontrollerna.

Grafiskt sett är ”Robinson”-spelet mediokert. De blockiga karaktärerna får en att längta efter tio år gamla Ps2-spel. Dessutom lyser Paolo Roberto med sin frånvaro. Istället får vi hålla till godo med den amerikanske programledaren, eftersom spelet bygger på jänkarnas version av programmet.

Det känns synd att Mindscape slarvar bort ”Robinson”-spelet. Teveprogrammet passar onekligen som spel. Men här bjuder man bara på ännu en buggig samling minispel av standardtyp.

Det lämnas alltså mycket övrigt att önska. En av seriens styrkor är samspelet mellan deltagarna, men det ämnet snuddar man inte ens vid. Att man dessutom bara får använda balansbrädan separat, utanför de vanliga tävlingarna, känns som ett rejält klavertramp.

”Robinson”-spelet överlever inte mitt öråd.

Mer läsning

Annons