Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

”Robinson” går igen

/

Tio säsonger i SVT och TV 3. Nu plockar TV 4 upp dokusåpornas urmoder ”Robinson” med premiär på lördag.
– Fortfarande det bästa programmet i sin genre, säger producenten Martin Nygren.

Annons

I dagens digra dokusåpaskörd ter sig ”Robinson” rätt harmlöst. Men när programmet hade världspremiär i SVT 1997 skapade det rubriker i svenska medier. Debatten handlade till stor del om det omoraliska i de dömande öråden.

”Expedition: Robinson” blev trots detta en populär långkörare, med fyra miljoner tittare som mest. I åtta år tuffade landets mesta vildmarkssåpa på i public service-tv innan den togs över och kommersialiserades av TV 3, med en kändisvariant i snabbt antågande.

Efter tre års tystnad är det nu dags för TV 4 att ta sig an programformatet, som spridits över hela jorden. Exekutiv producent är Martin Nygren, med ett förflutet på Strix Television, som var först med att göra ”Expedition: Robinson” på 90-talet.

– Till skillnad från i mer konstruerade såpor, där människorna brukar vara rätt extrema, kan tittarna identifiera sig med de här deltagarna. Vem har inte funderat över hur man skulle klara sig ensam på en öde ö, säger han.

När programmet startar igen på lördagen kommer publiken att märka en tillbakagång till hur det såg under de första SVT-åren, innan killar och tjejer som bara var ute efter en plats i rampljuset invaderade rutan.

Dock har TV 4 valt att dra åt snaran ytterligare. De 18 deltagarna har inte fått någon risranson att falla tillbaka på som förr, utan får klara sig på alger och löv.

En som kan vittna om de nya, hårdare omständigheterna är programledaren Linda Isacsson, som tillbringat sex inspelningsveckor på den filippinska ön Palawan.

– Jag tror att folk längtar efter något annat än feelgood-serier, att de vill ha tv som är på blodigt allvar igen, säger hon.

Om ”Robinson” blir den succé 2009 som även tv-experter har siat om återstår att se. Men Harald Treutiger, som ledde de två första säsongerna i SVT, är skeptisk.

– Det känns som att vi sett grejen, och jag tror inte att det har gått tillräckligt lång tid för en revival, säger han.

Håller du med om att det är det bästa realityprogrammet som gjorts?

– Nja, det är nog en romantisering. Man kan inte ta ifrån ”Expedition: Robinson” att det var först, men jämför man med dagens tv så var det inte särskilt märkvärdigt.

Mer läsning

Annons