Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Robin och Karl tog hem musikstipendierna

Årets musikstipendiater på Palmcrantzskolan heter Karl Tirén och Robin Jämtgård.

Vi har skrivit om dem förut och vi lär få anledning att skriva om dem igen. Gitarristen Robin och slagverkaren Karl hör till stans flitigaste unga musikanter och har bland annat tävlat framgångsrikt i Musik Direkt.

I tisdags imponerade de stort vid stipendiekonserten i Stockesalen. Robin framförde bland annat en katalansk folkvisa på gitarr och Karl spelade två jigs på sin irländska bodhrân-trumma. Tillsammans gjorde de valet enkelt för juryn.

– Det var aldrig någon tvekan om att just de två skulle belönas, säger K-F Jehrlander och Christina Cochrane-Eketorp.

Karl får Karl-Fredrik Jehrlanders stipendium med motiveringen att han är en mångsidig och skicklig slagverkare med stor lekfullhet i sitt musicerande.

Robin får Carl och Ulla Eklundhs stipendium för att han uppvisat stor musikalitet med bredd och djup, teknik och känsla.

Stipendierna är på 10000 kronor vardera, pengar som kommer väl till pass framöver. Karl siktar till hösten på en utbildning i folkmusik/engelska vid Braheskolan på Visingsö.

– Halva den utbildningen är förlagd på Irland vilket gör att kursavgiften blir ganska hög, säger han.

Robin ska gå en musiklinje med gitarrprofil på Gotlands folkhögskola och sparar pengarna till en kommande investering i ett nytt instrument.

– Det blir en femkörig mandola.

Åsa Eriksson Ahnfelt

Fotnot: En mandola är ett gammalt stränginstrument som har sitt ursprung ända tillbaka till medeltiden och som förhåller sig mandolinen som en altfiol till fiolen. Grundutförandet är fyra strängpar eller körer som stäms unisont och slås an med plektrum, men den kan också ha fem eller sex körer.