Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Robert Uitto (S) "Kultur ska utveckla länet"

Landstingsfullmäktige är skrotat nu blir det val till Region Jämtland Härjedalen i stället.
Regionfullmäktige tar över det regionala utvecklingsansvaret från staten liksom de uppgifter som regionförbundet har inom regional utveckling. Till detta kommer förstås de frågor som beslutats av landstingsfullmäktige tidigare.
Kultur kan bli en utvecklingsfaktor i vårt län om Robert Uitto (S) får som han vill.
– Vi måste hitta saker som kan locka människor att vara kulturarbetare och göra det så starkt så folk vill bo i länet, säger han.

Äntligen får Robert Uitto uppleva att länsborna röstar i ett regionfullmäktige, region Jämtland Härjedalen, i stället för ett landstingsfullmäktige. Något som han har slagits för under tre mandatperioder i landstinget.

De senaste tre åren har han som regionråd arbetat med länsutvecklingsfrågor. Nu blir det extra satsningar på kulturen.

– När ungdomar vill gå på en estetisk utbildning på gymnasiet säger både föräldrar, och kanske skolan själv, att det inte när någon bra idé. En sådan utbildning leder inte till något jobb, säger Robert Uitto.

– Nu har vi sagt att vi ska satsa extra pengar på att skaffa mentorer. När unga människor säger att de vill plugga på en estetisk linje, dans, teater eller kanske konst, då ska vi kunna säga "va bra". För i Jämtlands län håller de på att utveckla ett mentorskap, med kända kulturarbetare och konstnärer som kan vara din mentor under utbildningstiden.

Länskulturen har redan fått uppdraget att börja arbeta med detta. Det är precis i startskedet, men det finns redan intressanta namn som ska presenteras längre fram i höst.

– Bara genom att satsa lite tror jag att kultur faktiskt kan utveckla länet, slår Robert Uitto fast.

Finns det några intressanta scener här då?

– Scenerna behöver inte vara så märkvärdiga, vi tänker inte bygga något kulturpalats för att detta ska bli verklighet. Det viktiga är att det finns stöd när unga människor vill arrangera något och det ska vi utveckla. Det finns allt att tjäna på att våga bli kulturarbetare i Jämtlands län.

Han pekar på att det ligger mycket pengar i kultur i dag om man ser till exempelvis dataspel, musik och film.

Men även inom vården ser han en utvecklingsfaktor för länet. Han pekar på det som händer inom sjukhusets väggar med läkarutbildning och forskning.

– Om vi lyckas använda lite näringslivs- och utvecklingspengar till att fånga idéer i sjukvården som blir nya produkter eller tjänster kan det skapa nya företag.

– Det finns en massa idéer inom sjukvården, men i dag finns det ingen som tar emot dem och satsar pengar på en utveckling.

Men politiskt har du tröttnat på vården?

– Nej, det har jag inte. Jag vill gärna sitta i kommande styrelsen som ledamot. Men jag vill fortsätta jobba med utvecklingsfrågor som ordförande i nämnden för regional utveckling.

Han beskriver det arbetet som mycket stimulerande. Genom att jobba rätt med regional utveckling tror Robert Uitto att det kan skapas attraktion och inflyttning till länet. Ökade skatteintäkter skulle kunna spilla över i mer pengar till vården.

Men vad vill Socialdemokraterna göra för att klara av vården i framtiden. I dag verkar vården vara underfinansierad i hela Sverige?

– Vi har lagt in mer pengar i den statliga budgeten till vården och det skulle ge ungefär 30 miljoner för Jämtlands län. Det är lite pengar, men det är ändå 30 miljoner plus. Det är ett steg mot att ta den tuffa diskussionen om att vården är underfinansierad.

– Sjukvården i Sverige måste lyftas och få en större andel av BNP, vi klarar det inte annars.

Vad är då ditt recept för att länet ska utvecklas?

– Först måste vi undanröja alla hinder för utveckling, alltså få en bättre infrastruktur, finansiering och skapa en tro på idéer som dyker upp. Sedan måste vi öka attraktionskraften så när folk hör talas om region Jämtland Härjedalen ska det vara något positivt.

– Vi måste även se till att det finns ett samspel mellan den statliga och regionala nivån. Här är satsningen på nationalmuseum Norr till Jamtli ett bra exempel som jag tror länet kommer att tjäna på.

Förra valet tog Socialdemokraterna två extra mandat till landstingsfullmäktige. Robert Uitto är övertygad om att det berodde på deras tydlighet mot privatiseringen.

Hur kommer det att gå i årets val då?

– Nu tror jag att vi måste bli ännu tydligare med hur vi vill utveckla länet och visa att vi tror på Jämtlands län. Lyckas vi med det kan vi ta ytterligare ett mandat.