Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Robert fortsätter erövra världen med sina bilder

/
  • ”Det känns verkligen stort att vara med bland de nominerade till Joop Swart masterclass”, säger Robert Henriksson.
Foto: Martin von Krogh
  • ”Jennifer Ivey har kommit för att få tandvård. Hon jobbar som servitris och har ingen sjukförsäkring. Ett tandläkarbesök skulle kosta henne runt 12 000 kronor.”
  • ”Lucas JR har väntat hela natten för att få en av de 600 åtråvärda platserna på det tillfälliga sjukhuset.”
  • ”RAM släpper in alla, oavsett om man kommer nykter eller hög. Deras mål är att hjälpa dem som behöver hjälp. Jeff och Lea är två av dem som väntar på sin tur.”
  • ”Sporthallen byggs om till en stor tandklinik. Det ilande ljudet från alla borrar är öronbedövande. Det dras även en hel del tänder eftersom många inte har besökt en tandläkare på flera år.”
  • ”Det känns verkligen stort att vara med bland de nominerade till Joop Swart masterclass”, säger Robert Henriksson.
Foto: Martin von Krogh

Robert Henriksson från Östersund fortsätter att skörda framgångar som fotograf. Det senaste är han nominerats till Joop Swart masterclass, en prestigefull workshop som organiseras av den internationella organisationen World press photo.

Annons

Oberoende jurygrupper från olika delar av världen har nominerat uppemot 200 unga fotografer och bildjournalister, av vilka tolv kommer att väljas ut till workshopen.

– Nu ska jag göra i ordning en portfolio med mina bästa bilder och skicka in till antagningskommittén, säger Robert, som är oerhört stolt och glad över nomineringen:

– Från hela Skandinavien är det bara en handfull nominerade och det känns verkligen stort att vara med bland dem.

Joop Swart masterclass är inget som man själv kan skicka in ansökan till, utan det är enväldiga juryer med god koll på fotograferna i respektive områden som väljer ut de nominerade.

Och det är inte som i den svenska Årets bild-tävlingen, där Robert för övrigt funnits med på prislistan de tre senaste åren, att man tävlar med en speciell bild eller ett enskilt reportage. Här handlar det om hela ens fotografiska gärning.

Ungefär 40 bilder ska Robert nu välja ut till portfolion, och han är fast besluten att inte försöka snegla på vad juryn kan tänkas gilla utan välja de bilder som han själv tycker speglar bäst vem han är.

– Det blir knappast några rena nyhetsbilder, utan berättande bilder med personlig touch – både singelbilder och bildreportage, säger han.

Några av de undervattensbilder som Robert visat hemma i Östersund, bland annat på Clarion hotel och i Badhusparken förra vintern, lär finnas med.

Och kanske någon bild av Jämtland Basket, som han följt med sin kamera i flera års tid.

– Dessutom blir det bilder från en reportageresa till USA som jag gjorde för Svenska Dagbladet förra året. Vi följde ett sjukvårdsprojekt som heter Remote Area Medical (RAM), där man åker runt i fattiga områden och erbjuder gratis sjukvård till människor utan sjukförsäkring.

– Massor av läkare, tandläkare och sjuksköterskor är inblandade och man bygger upp rena fältsjukhus i till exempel sporthallar på de orter man besöker.

– Vi följde projektet under några dagar i Tennessee och jag tycker att bilderna därifrån verkligen har en historia att berätta, avslutar Robert Henriksson.

Mer läsning

Annons