Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Roadtrip längs Adriatiska havet

Budva i Montenegro, Split i Kroatien och Piran i Slovenien. Tre olika resmål, tre olika sidor av Balkan - men det är fullt möjligt att uppleva alla på en och samma resa.

Budva, Split och Piran - tre kustorter med ett gemensamt förflutet. Innan inbördeskrig splittrade Jugoslavien var de en del av samma land, i dag får man bocka av tre olika länder för att besöka dem. Från Slovenien i norr, via Kroatien till Montenegro i söder.

Det är en trio som gjord för en scenisk roadtrip genom Balkan. Det må se långt ut på kartan, men både Piran-Split och Split-Budva är sträckor som kan avverkas på en halvdag, cirka fem timmar. Men helst ska man ha mer tid än så. Vägen slingrar sig ofta intill Adriatiska havet, vilket lockar till täta fotostopp.

Piran, Slovenien

Slovenien har en av Europas kortaste rivieror, men den knappt fem mil långa kusten rymmer mycket. Ett landskap som för tankarna till Toscana, fina spahotell, mysiga fiskkrogar och den klassiska kurorten Portoroz, till exempel. Finast av allt är Piran, en idyllisk liten stad som sträcker sig ut på en spetsformad udde omgiven av Adriatiska havet. Arkitekturen i den välbevarade stadskärnan minner om stadens historia som en del av det venetianska riket. Följer man de smala kullerstensgränderna som leder upp till kyrkan, högst upp i byn, kan man skymta både Kroatien och Italien.

Det italienska arvet märks. På torget mitt i byn dricker lokalborna frappé och läser Gazzetta dello Sport och i butikerna hänger chict italienskt mode. Bästa butikstipset är emellertid Piranske Soline (Tartinijev trg). Här väntar fina saltburkar och choklad med havssalt från intilliggande saltodlingar.

Det enda staden saknar är en sandstrand. Men längs hamnpromenaden finns badstegar för den som känner ett plötsligt behov av ett dopp.

Ett annat alternativ är att följa vattnet till grannstaden Portoroz, en dryg halvtimme bort. Här finns både badbryggor och en liten sandstrand. Missa inte att göra en glasspaus på Cacao, rivierans bästa glassbar.

Utflyktstips: En dryg timme norrut ligger Postojnagrottorna. Här kan man åka minitåg genom de enorma grottorna. Den italienska badorten Trieste ligger bara en halvtimme bort.

Resa hit: Adria Air flyger direkt till huvudstaden Ljubljana från Köpenhamn, cirka 3 000 kronor tur och retur. Flera andra bolag, exempelvis Swiss, Brussels Airlines och Austrian Airlines flyger till Ljubljana med en mellanlandning. Ett annat alternativ är att flyga till Venedig med exempelvis SAS eller Istrien (Pula eller Rijeka) i Kroatien med exempelvis Norwegian.

Split, Kroatien

Split är en av Europas mest underskattade weekendstäder. Kroatiens näst största stad har allt man behöver när man längtar efter ett par dagars Medelhavseskapism: Bra restauranger, en världsarvslistad stadskärna, kul shopping, moderna vinbarer och mysiga kaféer. Och hav.

Bästa stället att börja utforska Split på är vid något av kaféerna längs hamnpromenaden, Riva. Det är hit Splitborna själva går för att se och synas.

Sedan fortsätter man med fördel till marknaden, där lokala gubbar och gummor säljer nyskördade frukter och grönsaker. Är det säsong för fikon är det bara att proppa kassen full - de är söta som honung.

Split brukar beskrivas som Kroatiens St Tropez och har en mondän känsla över sig. Stadens mest kända sevärdhet är den romerske kejsaren Diocletianus världsarvsskyddade palats från 300-talet. Det ligger innanför stadsmurarna, tillsammans med en cocktail av olika byggnadsstilar som speglar stadens 1 700 år långa historia.

I labyrinten av smala gränder ligger Uje Oil Bar, Kroatiens första oljebar. Det är en perfekt depå efter en dags sightseeing. Här sitter man i en stilla gränd, äter ost, dricker lokalt vin och försöker komma fram till vilken av barens många oljor som egentligen smakar bäst.

Blir man sugen på ett eftermiddagsdopp finns den smågrusiga Bacvice-stranden strax söder om staden. Vill man göra en längre badutflykt börjar Makarska rivieran, en av Europas vackraste kuststräckor, söder om Split. Den kantas av fina badorter som Tucepi och Podgora - två givna badstopp.

Utflyktstips: Split är en självklar utgångspunkt för en öluff i den kroatiska skärgården. Här går båtar till öar som Hvar, Vis, Korcula och Brac.

Resa hit: SAS och Norwegian flyger direkt till Split från Arlanda. Apollo och Ving har charter till Split. Prisexempel: från cirka 7 200 kronor för en vecka med boende på femstjärnigt hotell med Ving.

Budva, Montenegro

Montenegro är ett av Europas minsta men mest geografiskt varierade länder. Här finns höga berg och djupa fjordar, långa stränder och trolska skogar, spektakulära klippor och vattenfall. Den koncentrerade variationen är troligen en bidragande orsak till att Lonely Planet utsåg Montenegro till det näst hetaste landet i världen i fjol.

Landets litenhet gör att man upplever mycket på få dagar. Vill man ha en bas att återvända till är Budva ett utmärkt alternativ. Det är en av landets mest populära turistorter, en mysig småstad med fin hamnpromenad och en gammal stadsdel med kullerstensgränder inringade av en medeltida stadsmur. Staden kantas av flera fina citystränder. Dessutom finns fler stränder att upptäcka längs den intilliggande Budvanska rivieran.

Bara några minuter söderut ligger Sveti Stefan, en ö som fungerade som både piratfäste och fängelse innan den förvandlades till jetsetmagnet på 1960-talet - och lockade såväl Elizabeth Taylor och Sophia Loren som Ingemar Stenmark. Sedan ett par år driver lyxkedjan Aman Resorts hotellet som ockuperar stora delar av ön. Priset för att övernatta? Från 8 000 kronor - exklusive frukost.

Den som bara vill smaka på glamouren för en dag kan åka hit för en lyxlunch. Glöm bara inte att boka bord och lämna flipflopsen hemma.

Budva sägs ha ovanligt många miljonärer per capita. Vill man uppleva mer lyx fortsätter man till den nyinvigda marinan Porto Montenegro, 20 minuter från Budva. Vid den palmkantade kajen trängs yachter stora som kryssningsfartyg och ett ostronkast därifrån ligger Puro Beach, Balkans lyxigaste strandklubb.

Utflyktstips: Följ de smala bergsvägarna till Kotorviken. Området påminner om ett norskt fjordlandskap och längst ned ligger den vykortsvackra staden Kotor.

Resa hit: Charter med Apollo eller Solresor. Prisexempel: 3 748 kronor för en vecka med boende på trestjärnigt hotell.

Annika Goldhammer/TT

feature@tt.se