Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Rivstart på jazz- och bluesvåren

Mari Boine onsdag kväll, Steve Future och Bill Öhrström torsdag kväll. LO Rindberg blickar ut över musikvårens höjdpunkter med blues och jazz i fokus.

Den här veckan rivstartar konsertsäsongen i Östersund med tre riktigt fina evenemang. Först ut är välmeriterade Norrbotten Big Band, som på onsdagkväll ger en konsert i Gamla Teatern med den nordsamiska sångerskan Mari Boine. En spännande kombination av suggestivt storbandssväng och jojkinspirerad sång med en repertoar i gränslandet mellan jazz och folkton .

Dagen efter, torsdag 6 februari, blir det en riktig arrangemangskrock, då både Jazz i Jemtland och Östersunds Bluesförening samtidigt fyrar av en högoktanig blueskväll. På Movitz äntrar fenomenale munspelaren och gitarristen Steve Future scenen med sin kvintett och på Jazzköket framträder bluesveteranen Bill Öhrström, denna gång med en trio lokala musiker

Och det kommer att sjuda av jazz och blues under hela vintern/våren i Östersund.

Arrangörerna Jazz i Jemtland, Östersunds Bluesförening, Klubb SAM och Estrad Norr har vältecknade program med publikdragande band och artister. Östersunds Bluesförening prövar ett nytt samarbete med Jazzköket, där man bjuder på liveblues den första torsdagen varje månad.

Efter Bill Öhrström kommer Slidin' Slim, en trogen gästartist på Östersunds bluesscen, följd av bandet Serve you right to suffer, vars medlemmar allt sedan 60-talet agerat husband till en lång rad svenska och internationella toppsolister.

Lisa Lystam Trio gör ett nedslag på Jazzköket fram på vårkanten och punkt för bluessäsongen får Ida Bang & The Blue Tears sätta första torsdagen i juni.

Men innan dess ska Jazz i Jemtland ha hunnit med att bjuda på ett tiotal lockande jazzkvällar med både storband och mindre, intimare ensembler. Och det ska bli fler konsertkrockar, för torsdag 6 mars när Slidin'Slim gästspelar på Jazzköket, då spelar Pierre Swärds supersvängiga orgeltrio på Movitz.

Jazz i Jemtland håller bara delvis fast vid sitt stamlokus Movitz denna säsong, och prövar djärvt några nya lokaler för jazzpubliken. Den 28 februari framträder till exempel syskonduon Monica Dominique och Palle Danielsson, båda utomordentligt välmeriterade musiker, i Sunne kyrka med programmet Togetherness,

Och torsdag 27 mars är det Pingstkyrkans tur att invaderas av jazzfansen. Med spänning ser vi fram emot ett möte mellan en jazzgrupp och stråkkvartetten Archi Jamt i programmet New York tur och retur. Saxofonisten Leif Olsson har arrangerat och bland de musikaliska gästerna återfinns trumpetaren Jan Allan, kontrabasisten Dan Berglund och pianisten Ida Sand.

Pingstkyrkan slår än en gång upp sina portar för jazzpubliken lördag 26 april, när Louise Hoffsten är solist hos Republiken Big Band.

Dragspelsjazzens vänner – och de är många – får en egen helkväll torsdag 10 april när Sören Rydgren med kvartett gör ett gästspel. På gitarr denna kväll en gammal bekant från forna Regionmusiken, nämligen gitarristen Rickard Sandström.

Populära Jazzåspis med lokala band på lördagseftermiddagar fortsätter och bland de grupper vi får höra under vårsäsongen återfinns Olle Hemmingsons Quartet, Björn Scharins trio, Garagebandet och Tony Backlunds jazztrio.

För den jazz- och bluesintresserade Östersundspubliken blir det alltså en rätt mastig vårkalender och det är heller inte uteslutet att ännu några program kan tillkomma.

Läs också om vårens blueskaféer.