Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Rivningshysteri vid Storsjöns strand

Flera järnvägsspår och en gammal tegelkåk ska rivas nere vid järnvägen mot Storsjöns strand.

Minst tre, kanske fyra, järnvägsspår nedanför Bangårdsgatan och mot Östersunds centrum kommer att monteras bort.

– Trafikverket har tagit beslut om att slopa spår 11 till 13 som ligger närmast stranden. Men vi vill hemskt gärna att de tar bort spår 10 också. Vi håller just nu på att skriva ett brev till Trafikverket om det, säger Anne-Katrin Ångnell, chef på kommunens mark- och exploateringskontor.

"Spåren är kraftigt igenvuxna och inget av spåren har använts på många år och har inte kunnat användas, då spårens anslutning till övriga spår har rivits eller att växelanslutningen har låsts. Spåren är inte elektrifierade och är inte kopplat till ställverk", skriver Trafikverket i ett brev till Östersunds kommun.

Kommunen och Trafikverket har förövrigt haft en tämligen omfattande skriftväxling vad gäller en gammal tegelbyggnad från 1800-talet som står "precis i anslutning till järnvägsspåren, strax nedanför Dollarstore.

Trafikverket vill riva fastigheten då den inte fyller någon funktion längre, men tjänstemännen på kommunen har hela tiden pekat på att tegelhuset är kulturhistoriskt värdefull. När politikerna slutligen fattade beslut om ett rivningstillstånd noterades bland annat Frank Nilssons (C) och Sven Ringvalls (M) yttrande:

"Huset har inget kulturellt värde. Verksamheter i byggnaden skulle påverkas både av bullrig miljö och strålning från järnvägen, som ligger precis i anslutning till huset"

Lennart Ledin (FP) reserverade sig mot rivningsbeslutet:

"Den här aktuella byggnaden med de motiv som framförs i tjänstemannaförslaget bevaras för att framdeles utgöra en del i en varierad fastighetsbildning i den fortsatta utbyggnaden av Storsjö Strand.