Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Rival Sons vill locka ny publik

Rival Sons har snabbt lyckats göra sig ett namn bland rockfantaster som mottagit deras kompromisslösa tolkning av 60- och 70-talens tunga bluesrock med öppna armar.

Annons

Sångaren Jay Buchanan berättar om hur han vill "expandera rockfamiljen".

Det är morgon i Kalifornien och en hyfsat nyvaken Jay Buchanan sitter och dricker kaffe samtidigt som han stirrar på en trave skivor ("man måste rensa ur samlingen ibland!"). Hans röst är raspig, som om han vore kopplad till en fuzz-pedal.

Men det är bara rock'n'roll-livet - och morgonkaffet - som ger sig tillkänna.

Efter ett kort andningshål i turnéschemat är det dags för Buchanans band, Rival Sons, att ge sig ut på vägarna igen.

Lördagens destination är Östersund, men när Buchanan får frågan om varför Rival Sons spelar i Sverige så ofta suckar han något uppgivet:

– Ska det här bli en "sån där intervju", säger han, varpå han snabbt rabblar upp invanda floskler om varför "Sverige är fantastiskt".

Men Storsjöyran än inte Sweden Rock, och publiken vistas inte nödvändigtvis annars i svettiga källarklubbar.

– Lyssna, så här ligger det till. Vi spelar inte "rock". Vi spelar rock'n'roll. Jag känner personligen inte att vi måste hålla oss till en sorts scen. Vi älskar så klart våra fans, men det handlar om musik, inte om att ha medlemskort i en särskild klubb. Vi vill nå ut till så många som möjligt med vår musik, säger Jay Buchanan.

Vad vet du om Storsjöyran då?

– Ärligt talat? Ingenting. Men jag ser fram emot att spela för en publik där kanske inte alla har svarta jeans och svart t-shirt.

Under samtalet passar Jay Buchanan på att surfa in på "Yrans" hemsida och kika på vilka andra artister som spelar. En stunds klickljud följs av ett tjut:

– Oj! Oj oj oj! Kommer Mavis Staples dit? Alltså, om jag träffar henne vet jag inte vad jag ska ta mig till, utbrister han och tillägger att soul- och gospeldrottningens spelning är ett absolut måste för festivalbesökarna.

Rival Sons, lördag, Badhusparken, 22.45

Patrick Stanelius/TT

patrick.stanelius@tt.se